x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii, alesi pe regiuni

Parlamentarii, alesi pe regiuni

12 Apr 2005   •   00:00

Opt parlamentari PNL au depus o propunere legislativa privind Codul Electoral, in care se prevede alegerea unei Camere a Deputatilor cu 240 de membri si a unui Senat format din 116 parlamentari.

Potrivit liderului deputatilor liberali Eugen Nicolaescu, parlamentarii ar urma sa fie alesi prin scrutin uninominal bazat pe un sistem proportional cu selectie personalizata, numarul senatorilor si al deputatilor se va reduce, vor exista doar opt circumscriptii electorale, conform celor opt regiuni de dezvoltare, iar ziua de vot va fi sambata, mai prevede initiativa legislativa privind Codul Electoral propusa de PNL.

PROCEDURA. Eugen Nicolaescu a explicat ca circumscriptia electorala este echivalenta cu o regiune de dezvoltare, si nu cu un judet ca in prezent, iar jumatate din mandate se aloca uninominal la nivelul colegiilor uninominale, iar restul se aloca prin vot preferential pe lista la nivelul circumscriptiei, respectiv alegatorii vor putea sa voteze candidatii pe care ii doresc de pe lista unui partid. depolitizare. O alta propunere arata ca Autoritatea Electorala Permanenta va fi condusa de un reprezentant al societatii civile, nu de un membru al unui partid politic, a precizat deputatul PNL Dan Motreanu. Initiativa legislativa mai stipuleaza obligativitatea folosirii cartii de alegator. La ultimele alegeri, cetatenii au votat pe baza actelor de identitate.

COMISIE
Eugen Nicolaescu a anuntat ca astazi va solicita in scris conducerii Camerei Deputatilor constituirea unei Comisii comune a celor doua Camere legislative, care sa elaboreze Codul Electoral, avand in vedere ca exista trei initiative legislative care vizeaza procesul electoral, respectiv cele ale PNL, PSD si PUR. El a avansat chiar posibilitatea ca, la discutarea in plen a Codului Electoral, dezbaterile sa fie radiotelevizate. Liberalii nu tin la paternitatea initiativei, dar doresc dezbateri publice ample si vor ca discutiile sa duca la consens, pentru sprijinirea cat mai larga a unei asemenea legi.

×
Subiecte în articol: politic