Partidul condus de Gabriel Oprea, proaspăt revenit pe scena politică, este urmărit prin instanţe de o firmă care se ocupă cu materiale promoţionale. UNPR, a cărui relansare în forţă a fost anunţată, sâmbătă, la Borşa, judeţul Maramureş, încearcă să scape de o executare silită, după ce, la stârşitul anului trecut, a pierdut prcesul pentru că nu a achitat taxa judiciară de timbru.
Uniunea Naţională pentru Progresul României, condusă de fostul ministru al Apărării şi al Internelor, în perioada guvernelor USL şi Ponta, Gabriel Oprea, se află în procedură de executare silită în cadrul mai multor procese în instanţă. Într-unul dintre acestea, o companie care activează în domeniul materialelor promoţionale personalizate, SC Teropeum SRL, a solicitat şi obţinut, anul trecut, la Judecătoria Sectorului 1, executarea silită a UNPR, însă partidul lui Gabriel Oprea a făcut contestaţie la executare. Nu există informaţii cu privire la cuantumul datoriei pe care UNPR o are la societatea în cauză şi nici în ce constau serviciile care au generat acest litigiu comercial.
În data de 6 noiembrie 2018, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au anulat, însă, contestaţia la executare, întrucât formaţiunea politică în cauză nu a făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru. Juriştii partidului au atacat soluţia Judecătoriei Sectorului 1 cu apel, iar procesul s-a mutat la Tribunalul Municipului Bucureşti, fiind înregistrat aici încă din data de 17 decembrie 2018. Până în prezent, cauzei nu i-a fost alocat un termen de judecată.
Aceeaşi firmă a făcut, în instanţe, cereri de executare silită împotriva mai multor partide politice, chiar şi împotriva defunctei Uniuni Social Liberale, însă se află în litigii atât cu Partidul Naţional Liberal, cât şi cu Partidul Social Democrat.
Între timp, partidul îşi sporeşte numărul membrilor
În aceste condiţii, la sfârşitul săptămânii trecute, Gabriel Oprea, prezent la Borşa, judeţul Maramureş, a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că UNPR este în plin proces de reorganizare şi creştere continuă a numărului de membri, iar conducerea partidului şi-a propus să obţină un rezultat onorabil la alegerile europarlamentare care vor avea loc în luna mai, a anunţat liderul formaţiunii, Gabriel Oprea.
„Acum, România este pe un drum greşit şi avem nevoie de solidaritate, de unitate, de a creşte imaginea României în Europa. (...) Ne propunem să facem o figură onorabilă la europarlamentare, în iunie vom stabili pe cine sprijinim la preşedinţia României şi ne propunem să ajungem la nivelul la care am fost în 2015, un an în care UNPR era peste 15% . Ne dorim să avem o participare cât mai bună la alegerile locale din 2020 şi să intrăm în Parlamentul României", a declarat Gabriel Oprea. Potrivit acestuia, UNPR lucrează la constituirea listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare, în paralel cu sporirea numărului de membri la toate organizaţiile din ţară.
Lipsa lui Oprea, „o undă de nesiguranţă”
În context, secretarul general al UNPR, Nuţu Fonta, a admis că lipsa din partid a lui Gabriel Oprea timp de aproape doi ani, din cauza problemelor în justiţie, a creat temporar o undă de nesiguranţă printre unii membri care au ales să părăsească partidul, însă o mare parte au revenit în cadrul UNPR.