Aseară, Biroul Electoral Central a închis, oficial, „sezonul” înscrierii candidaturilor partidelor sau independenților pentru alegerile prezidențiale. Ultimii doi pretendenți la fotoliul prezidențial, reprezentantul PP-USL, Ramona Ioana Bryunseels, și independentul Alexandru Cumpănașu au devenit, oficial, prezidențiabili. Din cele 27 de nume vehiculate, la începutul campaniei de strângere de semnături, la închiderea programului au fost depuse 12 candidaturi, din care doar 10 au fost validate.
Săptămâna trecută a dat, în mod oficial, startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România. 10 candidaturi au fost validate de Biroul Electoral Central, după ce, la această instituție, au fost depuse aproape 7 milioane de semnături, conform unor surse politice.
Weekendul trecut a debutat cu depunerea de către Klaus Iohannis, președintele în funcție, a celor peste 2,2 milioane de semnături strânse de membrii și simpatizanții PNL, în timp ce liderul social-democraților, Viorica Dăncilă, a reușit să strângă peste 1,6 milioane de semnături. La egalitate, candidatul USR-PLUS, Dan Barna, și independentul Mircea Diaconu, susținut de ALDE și Pro România, au înmânat reprezentanților BEC câte 400.000 de semnături. Și candidatul Partidului Mișcarea Populară, Theodor Paleologu a reușit să strângă și să înregistreze 360.000 de semnături, urmat de președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a depus 270.000 de semnături.
Aseară, la sediul BEC s-au prezentat Ioana Ramona Bruynseels și Alexandru Cumpănașu, care au depus, la rândul lor, peste 200.000 de semnături fiecare. De asemenea, și-a mai depus candidatura și reprezentantul Grupului Alternativa pentru Demnitate Națională, Viorel Ringhilescu.
Cine a ratat cursa
Liviu Pleșoianu, membru PSD și deputat, care și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale, a renunțat, zilele trecute, la acest demers, după ce, în ciuda eforturilor depuse și a ajutorului oferit de mulți voluntari, a reușit să strângă doar 146.328 de semnături, din minimumul de 200.000 necesare.
Au existat și două surprize neplăcute pentru unii dintre candidați. Miron Cozma, care a depus la Biroul Electoral Central o listă cu 300.000 de semnături, s-a trezit cu candidatura invalidată, după ce BEC a constatat că 210.000 dintre acestea nu ar fi fost conforme. Și candidatura omului de afaceri Viorel Cataramă, președinte al Dreptei Liberale, a depus 230.341 de semnături, însă Biroul Electoral Central a validat numai 94.000 de semnături, respingând candidatura. Cataramă a anunțat că va contesta decizia și consideră că semnăturile depuse sunt în integralitatea lor valabile.
BEC a închis, aseară, oficial, „sezonul” înscrierilor în cursa pentru Palatul Cotroceni