x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Băsescu citeşte Tratatul şi Constituţia, "un pic diferit"

Ponta: Băsescu citeşte Tratatul şi Constituţia, "un pic diferit"

16 Mar 2010   •   00:00

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, după consultările pe tema revizuirii Constituţiei, că ideea PSD legată de Tratatul de la Lisabona a fost înţeleasă de şeful statului, el apreciind că acesta citeşte Tratatul, dar şi Constituţia, "un pic diferit", fapt ce ţine de mentalitate.

"Ideea noastră cred că a fost foarte bine înţeleasă de către preşedinte şi faptul că citim Tratatul de la Lisabona aşa cum citim şi Constituţia, un pic diferit, cred că ţine de mentalitate şi de experienţă politică", a spus Ponta.

El a argumentat că Tratatul de la Lisabona prevede pentru toate ţările UE, inclusiv România, un mod de organizare în care deciziile să meargă de la naţional, respectiv de la Bucureşti, către zona regiunilor şi a autorităţilor locale, având ca punct de plecare finaţarea acestora.

Ponta a arătat că banii de la UE vor veni din ce în ce mai mult către regiuni, către autorităţi locale şi nu la Bucureşti, care, după aceea, să-i împartă în ţară.

"Ideea politică de a avea structuri locale mai puternice şi de a le avea reprezetate în structurile legislative este foarte clară. Iar faptul că noi înţelegem să respectăm votul dat de români la un referendum consultativ este tocmai în această direcţie: avem nevoie de un Parlament cu mai puţini parlamentari, chiar 300, aşa cum au votat oamenii la propunerea preşedintelui, un Parlament care să aibă parlamentari aleşi direct, prin vot uninominal, dar, în acelaşi timp, poate să aibă şi trebuie să aibă o Cameră care să reprezinte autorităţile şi comunităţile locale, Cameră în care aleşii să fie desemnaţi prin votul consilierilor locali, judeţeni, al primarilor şi să legifereze pentru aceste structuri locale, a explicat Ponta propunerea PSD.

Preşedintele Traian Băsescu a reclamat, azi, la consultări, faptul că PSD şi-a argumentat una din ideile de revizuire a Constituţiei invocând un articol din Tratatul de la Lisabona care de fapt nu există, el ironizându-i pe reprezentanţii acestei formaţiuni din această cauză.

"Apreciez foarte mult poziţia constructivă a ambelor partide care au lăsat un material, şi PC şi PSD. Toate propunerile sunt subiect de discuţie. Cred că se vor găsi formule în procesul de revizuire al Constituţiei. Vă mărturisesc că am o singură neînţelegere legată de propunerea PSD, numai la punctul unu. În rest toate sunt discutabile şi vă mărturisesc că sunt de acord cu cea mai mare parte a lor", şi-a început şeful statului discursul legat de această temă.

Băsescu a solicitat reprezentanţilor PSD să îi precizeze dacă au cunoştinţă de Tratatul de la Lisabona, în baza căruia au făcut această propunere de revizuire a Cosntituţiei.

"La punctul unu spuneţi că PSD susţine ca una dintre Camere să fie aleasă direct, iar cealaltă să fie după modelul Tratatului de la Lisabona, formată din reprezentanţii comunităţilor locale, prin votul Consiliilor locale. Vă mărturisesc că nu ştiu articolul din Tratatul de la Lisabona în care este o asemenea prevedere. Înainte de a-mi nominaliza articolul, am rugămintea la PSD să îmi spună dacă are cunoştinţă de conţinutul Tratatului de la Lisabona. Eu sunt unul dintre şefii de stat care a negociat articol cu articol tot acest Tratat. Nu-mi este cunoscută vreo recomandare în care să existe parlamente bicamerale sau în care să se creeze o Cameră nealeasă", a arătat Băsescu.

El a admis, ironic, că poate fi vorba de lispa sa de înţelegere legat de acest subiect.

"Dar poate fi vorba de lipsa mea de înţelegere în citirea Tratatului, deşi, vă repet, articol cu articol acest Tratat a fost parte din activitatea mea în ultimii trei ani la Consiliul European. Dacă aveţi o precizare clară, cu multă bucurie sunt dispus să o discutăm", a închis şeful statului subiectul legat de propunerea PSD.

Potrivit unui comunicat PSD remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, social-democraţii au prezentat şefului statului, la Cotroceni, un document cu poziţiile partidului legate de revizuirea Constituţiei şi de priorităţile legislative.

PSD menţionează, în document, câteva "elemente nenegociabile": "Una dintre Camere să fie aleasă direct, iar cealaltă să fie, după modelul Tratatului de la Lisabona, formată din reprezentanţii comunităţilor locale (prin votul consilierilor locali şi judeţeni); adoptarea pentru parlamentari a unui statut similar cu cel al aleşilor locali (pierderea mandatului în cazul părăsirii partidului cu care a intrat în Parlament); Ministerul Public trebuie să fie scos de sub autoritatea Ministerului de Justiţie; alegerea Preşedintelui de către cetăţeni şi stabilirea unor relaţii clare între Preşedinte, Parlament şi Guvern (neintervenţia Preşedintelui în atribuţiile Parlamentului şi Guvernului)".

×
Subiecte în articol: politic