UPDATE 13:38 - Vasile Blaga i-a cerut, de la tribuna Parlamentului, demisia premierului Ponta, acuzand ca merge pe "o cale extrem de periculoasa", dovedind o sete de putere nemasurata.
Victor Ponta i-a raspuns lui Blaga afirmand ca discursul acestuia face parte din batalia obisnuita dintre putere si opozitie. Ponta a precizat ca "este dificil pentru Blaga sa spuna ca este in opozitie cand sta sus la tribuna Senatului si e sprijinit de presedinte".
"Inteleg interventia domnului presedinte Blaga ca pe o batalie obisnuita intre putere si opozitie, chiar daca e greu sa spui ca esti in Opozitie cand stai sus la tribuna si cand presedintele tarii te sprijina si inca o parte importanta a institutiilor tarii. Domnule presedinte Blaga, fiecare isi alege stapanul, dumneavoastra vi l-ati ales, eu prefer sa am Parlamentul si poporul Romaniei. N-o sa raspund la atacurile la persoana, pentru ca vreau sa ma bat cu stapanul", a spus Ponta.
El a precizat din nou ca majoritatea statelor memnre UE sunt reprezentate la reuniunea Consiliului European de catre prim-ministri, care cer in pealabil acordul Parlamentului, o practica europeana pe care Romania nu a respectat-o niciodata.
UPDATE 12:55 - Primul-ministru Victor Ponta si-a inceput discursul in plenul reunit al Parlamentului, in absenta senatorilor si deputatilor PDL care au decis sa se retraga din sala de plen.
Cele mai importante declaratii ale premierului Victor Ponta:
- Masurile pe care Guvernul le-a luat in cele 50 de zile trebuie sa duca la schimbari fundamentale privind capacitatea noastra de absorbtie a fondurilor europene
- Romania nu va fi afectata de realocarile financiare europene
- O alta decizie este posibilitatea pentru Romania de a realoca fondurile europene intre programele operationale
- Presedintele Comisiei Eurpene a apreciat activitatea noului Guvern si ne-a recomandat sa respectam obligatiile pe care ni le-am asumat
- In cadrul Consiliului European s-a discutat desper o accentuare a politicii monetare. Romania nu va ramana in afara procesului decizional in UE
- Romania trebuie sa incerce sa prezinte candidati pentru institutiile europene. Avem nevoie de o reprezentare cat mai buna la nivelul UE
- Flexibilitatea in utlizarea fondurilor nerambursabile poate fi un avantaj pentru Romania
- Am incercat, pe baza mandatului acordat de dumneavoastra, sa reprezint cat mai bine tara la Consiliul European si voi incerca in continuare sa am o colaboare institutionala cat mai buna cu Presedintia si celelalte institutii. Din partea Guvernului, exista toata dorinta de dialog, dar Guvernul este responsabil in primul rand in fata dumneavoastra si a poporului
UPDATE 12:16 - Plenul reunit al Parlamentului a luat o pauza de consultari de 30 de minute, la solicitarea liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, care a cerut o consultare a liderilor de grupuri.
UPDATE 11:56 - Ovidiu Miculescu a fost validat ca presedinte - director general al Radioului Public, de catre Parlament, cu 235 de voturi "pentru". Si Claudiu Saftoiu a fost validat ca presedinte - director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), cu 265 de voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva".
UPDATE 10:47 - Parlamentarii PDL parasesc plenul reunit, ei lasand pe pupitre foi cu mesaje ca "Salvati ICR", "Salvati TVR", "Salvati Monitorul Oficial". Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a anuntat imediat dupa prezentarea raportului Comisiilor de cultura privind validarea lui Ovidiu Miculescu drept presedinte al SRR, ca democrat-liberalii parasesc sala de sedinta la momentul votului.
"Consecventi cu opinia noastra ca toate aceste schimbari nu au decat un singur scop, un derapaj al democratiei, grupul parlamentar al PDL va parasi sala in procedura de vot", a anuntat Toader. In paralel, in plen s-a decis prin vot ca validarea presedintelui SRR, Ovidiu Miculescu, dar si a presedintelui TVR, Claudiu Saftoiu, se va realiza prin vot secret cu bile, procedura desfasurandu-se la ora transmiterii acestei stiri. In sala de plen este prezent si premierul Victor Ponta.
......................
Senatul si Camera Deputatilor se reunesc astazi, in sesiune extraordinara. Premierul Victor Ponta urmeaza sa prezinte in plenul Legislativului concluziile Consiliului European desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles.
De asemenea, plenul Parlamentului a urma ca in sedinta de marti sa valideze presedintii Consiliilor de Administratie de la Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune.
Premierul Victor Ponta, care a reprezentat Romania la Consiliul European, a facut o informare, luni seara, si pentru membrii Cabinetului, intr-o sedinta extraordinara de Guvern.
Sedinta plenului reunit al Parlamentului va incepe cu discursul premierului, dupa care, prin vot secret, urmeaza sa fie desemnati presedintele-director general al SRTv si presedintele-director general al SRR.
Saptamana trecuta, pentru functia de presedinte-director general al Televiziunii publice a fost audiat, de Comisiile reunite de cultura, liberalul Claudiu Saftoiu. El nu a putut fi atunci validat de plenul comun din lipsa de cvorum.
Tot la sfarsitul saptamanii trecute, vineri, presedintele-director general al Radioului public, Demeter Andras, a demisionat din functie.