Premierul Victor Ponta a trimis luni câte o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor şi Senatului în care informează că în perioada 20-21 martie va avea loc la Bruxelles reuniunea Consiliului European, iar preşedintele Traian Băsescu nu a solicitat Guvernului elemente de mandat pentru participarea la această reuniune şi Guvernul nu a fost informat asupra poziţiei pe care preşedintele României a susţinut-o la reuniunile Consiliului European la care a participat.
'Agenda Consiliului European din martie este axată în principal pe creşterea economică, competitivitate, creare de locuri de muncă, se va discuta de asemenea despre pregătirea Summit-ului UE-Africa, precum şi alte subiecte de relaţii externe, funcţie de evoluţii. Conform legii 373/2013 Guvernul are obligaţia de a transmite Parlamentului cu minim 10 zile calendaristice înainte de reuniunea Consiliului European propunerea de mandat pe care delegaţia României intenţionează să o prezinte la Consiliul European. Ca şi în cazul reuniunilor anterioare ale Consiliului European, doresc să vă informez că preşedintele României Traian Băsescu nu a solicitat elemente de mandat pentru participarea sa la reuniunea Consiliului European din martie', se arată în scrisoarea premierului, conform Agerpres.
El adaugă că, de altfel, Guvernul nu a fost informat asupra poziţiei pe care preşedintele României a susţinut-o la reuniunile Consiliului la care a participat.
'Guvernul nu a fost informat asupra poziţiei pe care preşedintele României a susţinut-o la reuniunile CE la care a participat. În consecinţă, având în vedere aspectele de mai sus, Guvernul este în măsură să informeze parlamentul doar asupra agendei reuniunii', se mai arată în informarea citată.
Potrivit secretarului Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, Biroul permanent al Camerei a luat act de această scrisoare.
Biroul Permanent al Senatului a trimis Comisiei de politică externă şi Comisiei pentru afaceri europene informarea primului ministru Victor Ponta referitoare la reuniunea Consiliul European din perioada 20-21 martie pentru care şeful statului nu a solicitat Guvernului elemente de mandat pentru participarea sa la reuniunea CE din martie.
'Este vorba de o informare a celor două Comisii pentru că acestea urmăresc agenda Consiliului European şi feed-back-ul: ce documente se adoptă, ce instrumente şi politici au fost luate în discuţie', a spus vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu, luni, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.