x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Cîțu, acuzat că încalcă regulamentele Parlamentului și că refuză să răspundă aleșilor la interpelări

Premierul Cîțu, acuzat că încalcă regulamentele Parlamentului și că refuză să răspundă aleșilor la interpelări

de Ion Alexandru11    |    24 Mar 2021   •   07:20
 Premierul Cîțu, acuzat că încalcă regulamentele Parlamentului și că refuză să răspundă aleșilor la interpelări

Vlad Popescu, deputat al Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal) de Suceava, i-a solicitat, încă din luna februarie, în scris, explicații premierului Florin Cîțu, privind o parte dintre politicile economice ale actualului Guvern, însă demersul său nu a primit un răspuns oficial. Conform procedurii, premierul ar fi trebuit să răspundă în scris la trei întrebări adresate în luna februarie, iar termenele pentru primirea acestor răspunsuri, prevăzute de Regulamentul Camerei Deputaților, au fost cu mult depășite.


Deputatul umanist a cerut să fie nominalizate companiile de stat vizate de capitalizare și care vor fi metodele specifice pentru această procedură în cazul fiecăreia dintre aceste companii, astfel încât angajații acestora să nu fie afectați.

Apoi, Vlad Popescu a întrebat care sunt măsurile pe care Executivul le are în vedere pentru a proteja și stimula turismul românesc, în perioada pandemiei.

Nu în ultimul rând, Vlad Popescu solicitat detalii despre modul în care Guvernul României îi va ajuta pe studenții care folosesc transportul feroviar să ajungă la facultate, dacă universitățile vor fi redeschise pentru predarea clasică a cursurilor, în condițiile în care a fost decisă restrângerea gratuității acordate privind călătoriile cu trenul. În același context, Vlad Popescu l-a chestionat pe premier dacă ne putem aștepta și la tăieri ale burselor acordate studenților, din cauza constrângerilor bugetare.

 

„O afacere închisă înseamnă oameni rămași fără locuri de muncă”


„Românii ar trebui să știe de la Guvernul Cîțu care sunt soluțiile pentru problemele din economie. Am adresat mai multe întrebări, nu am primit niciun răspuns până acum. Asta arată că nu le pasă de cetățeni și că nu știu cum să rezolve aceste probleme. Înțelegem cu toții că situația epidemiologică nu ne permite să avem aceeași viață ca înainte de pandemia de COVID-19, dar, de exemplu, ce se întâmplă cu domeniul HoReCa? Orice afacere închisă înseamnă oameni rămași fără locuri de muncă, înseamnă și mai puțini bani la bugetul de stat. Fie cei din guvern nu înțeleg că aceste probleme se vor acutiza, fie înțeleg, dar nu le pasă”, a conchis deputatul umanist Vlad Popescu.

 

Cea mai îngrijorătoare situație este cea a angajaților din zonele miniere

 

Subiectul cel mai acut atins de deputatul umanist în interpelările pe care le-a adresat premierului pleacă de la un interviu acordat de Florin Cîțu în media, pe 18 februarie, când șeful Executivului a afirmat că dorește să transforme economia, „dintr-una neperformantă și socialistă”, într-una „performantă și liberală”.

Vlad Popescu îi scrie premierului că, între aceste propuneri, a fost și cea legată de capitalizarea companiilor de stat. „Pe de o parte, vorbiți de cele neperformante, precum Combinatul Oltchim sau Complexul Energetic Oltenia, dar nu specificați clar ce se întâmplă cu cele performante”, se arată în scrisoare.

„Această privatizare este o idee îndrăzneață, dar trebuie să nu uităm că aceste companii oferă o serie de locuri de muncă unor persoane care, fie din cauza vârstei, fie din cauza specializării în aceste domenii, unde lucrează deja, nu vor reuși să găsească alte locuri de muncă sau să iasă la pensie. Să nu uităm că mulți dintre aceștia au familii, care depind în mod direct de veniturile pe aceștia le obțin. Lipsa unui loc de muncă, fără șansa unei reconversii profesionale, va duce automat la creșterea numărului de șomeri din țară, dar și la incapacitatea acestor de a le oferi copiilor o educație foarte bună”, arată parlamentarul umanist.

Iar în mod concret, Florin Cîțu era chemat să răspundă „care sunt acele companii vizate în ceea ce privește capitalizarea lor?” și, în context, „care sunt metodele de capitalizare, pentru fiecare caz în parte, astfel încât angajații să nu fie afectați?”. Până la acest moment, întrebările au rămas fără răspuns.

 

×
Subiecte în articol: vlad popescu