Congresul PSD, care se desfasoara astazi, pare sa fie un eveniment cu final asteptat. Daca se respecta regula de la ultima intrare a PSD in Opo-zitie, congresul nu va face decat sa consfinteasca rocada la varful partidului intre Ion Iliescu si Adrian Nastase.
|
|
Rocada la varf pe termen limitat
De remarcat insa ca, in contextul modificarilor ce vor fi aduse statutului PSD, aceasta rocada va fi una pe termen limitat: doi ani. Dupa acest rastimp, membrii PSD vor fi chemati din nou sa-si aleaga liderii. Timp suficient pentru vocile mai radicale din partid, doritoare de innoire, sa constate daca obiectivul congresului de astazi - reformarea PSD - a fost indeplinit. Este insa si ragazul necesar pentru ca membrii PSD sa se obisnuiasca cu statutul de partid de Opozitie si sa-si cimenteze spiritul de echipa, care acum este construit din mers pentru a face fata atacurilor din afara. AVERTISMENT. De altfel, vocile radicale din PSD s-au facut din nou auzite in perioada premergatoare congresului. Una dintre ele este Mircea Geoana, acelasi care vorbea deunazi de o schimbare in doi timpi a PSD. Acum cateva zile, Geoana a revenit si a avertizat ca "daca se va ajunge la concluzia ca Congresul risca sa nu dea nici un semnal credibil de innoire si de modernizare, atunci se va veni cu propuneri de schimbare de sus pana jos". La randul sau, Ioan Rus, recunoscut ca lider al grupului de la Cluj, a avertizat asupra riscurilor la care se expune PSD in cazul unui esec al reformei din partid, opinand ca s-ar putea ca "lehamitea castigata progresiv" sa ii transforme pe membrii militanti in simpli simpatizanti, chiar daca nimeni nu va pleca din partid. Liderul PSD Cluj este de parere ca in partid nu se va schimba nimic daca in cercul puterii nu vor fi adusi oameni noi, deoarece "proiectele noi reclama oameni noi, care sa le sustina". Ca urmare, nimeni nu se asteapta ca PSD sa iasa gata reformat din acest congres, dar sunt lansate semnale evidente ca nu se mai accepta compromisuri care sa duca la pierderea credibilitatii partidului. ATITUDINE. Pe de alta parte, apropierea congresului a marcat anumite miscari si tendinte in PSD, Rus remarcandu-se din nou prin atitudinea sa antiiliesciana. Nu este singurul. Anul trecut, in decembrie, dupa episodul gratierii lui Miron Cozma de catre Ion Iliescu, colegul sau de partid, Mihai Tanasescu, era primul care avertiza: "Decizia lui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma a dus Romania cu multi ani in urma, iar eu nu voi mai ramane in PSD daca la presedintia partidului vine un politician ca Ion Iliescu", ameninta Tanasescu. Cu o zi inainte de congres, Mihai Tanasescu, declara: "Sprijin o echipa care sa continue procesul de innoire si reformare, echipa care sa consolideze varfurile de lance atat de necesare unui proces de restructurare, dar si marea majoritate a membrilor PSD care trebuie sa inteleaga ca, numai urmand intr-un ritm accelerat, partidul poate sa redevina o forta credibila in fata electoratului".
"UN GEST SPECTACULOS" DE LA ION ILIESCU
|
Senatorul Mircea Geoana (foto) si-a depus ieri candidatura pentru functia de presedinte al PSD. El este al patrulea competitor pentru aceasta pozitie, in cursa fiind inscrisi si Ion Iliescu, Serban Nicolae si Dorinel Soare. Geoana a declarat aseara ca a intarziat sa-si anunte candidatura crezand ca Ion Iliescu va face pe ultimii metri "un gest spectaculos" si ca va intelege ca este nevoie de o echipa noua la conducerea PSD. Pentru pozitia de presedinte executiv vor candida Adrian Nastase si Sorin Oprescu. In competitia pentru functia de secretar general s-au inscris cinci candidati: Miron Mitrea, Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, Vasile Gherasim si Francisc Toba. Pentru cele 11 posturi de vicepresedinte, din care 3 sunt rezervate femeilor, si-au depus candidaturile nu mai putin de 37 de candidati. Printre acestia se numara: Nicolae Vacaroiu, Ioan Talpes, Dan Matei Agathon, Viorel Hrebenciuc, Marian Sarbu, Ilie Sarbu, Titus Corlatean, Corina Cretu, Valer Dorneanu, Bogdan Niculescu-Duvaz, Ioan Mircea Pascu, Dan Ioan Popescu, Dan Mircea Popescu, Ioan Rus, Mihai Tanasescu. (Lavinia Dimancea)
|
Citește pe Antena3.ro
VITEZA
|
In ajunul Congresului, Biroul Executiv Central si Consiliul National PSD s-au reunit pentru ultima data in actuala formula. Mai putin de trei ore, atat au durat sedintele celor doua foruri de conducere ale partidului. In acest ritm alert, pesedistii au discutat despre procedura de vot in cadrul Congresului, despre documentele ce vor fi supuse dezbaterii Congresului, dar si despre modificarea statutului partidului. Adrian Nastase a facut o prezentare a documentelor ce vor fi dezbatute de Congres, iar senatorul Ioan Doru Taracila, a propunerilor de modificare a statutului. La final, Nastase
i-a rugat pe colegi sa ii accepte "greselile si erorile" pe care le-a facut, iar presedintele Consiliului National, Alexandru Athanasiu, a dorit sa incheie lucrarile, nu inainte insa de a spune care ar trebui sa fie deviza PSD: "We never walk
alone" (n.r.: "Sa nu mergem niciodata singuri"). "We never vote again", i-a replicat Nastase lui Athanasiu, care uitase sa supuna votului documentele de la Congres. Votul a fost unanim. (Lavinia Dimancea)
|