x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect de lege inițiat de UDMR: Sexul se dobândește prin naștere și nu poate fi modificat până la împlinirea vârstei de 18 ani

Proiect de lege inițiat de UDMR: Sexul se dobândește prin naștere și nu poate fi modificat până la împlinirea vârstei de 18 ani

de Ion Alexandru    |    09 Mai 2022   •   07:45
Proiect de lege inițiat de UDMR: Sexul se dobândește prin naștere și nu poate fi modificat până la împlinirea vârstei de 18 ani

Șapte deputați UDMR au înaintat Parlamentului un proiect de lege care vizează modificarea și completarea cadrului normativ actual care apără și promovează drepturile copilului. Legea, care a trecut, la începutul acestei luni, de Senat, prin adoptare tacită, stabilește dreptul copilului, prin naștere, la nume, sex, cetățenie și naționalitate. În acest fel, inițiatorii vor să diminueze vulnerabilitățile la care copiii sunt supuși în societățile vest-europene, în special în ceea ce privește teoria de gen.

Ideea acestui proiect de lege le aparține deputaților UDMR Zakarias Zoltan și Kulcsare Terza Jozsef, cărora, ulterior, li s-au mai alăturat cinci colegi de partid și de Cameră, și vizează modificarea și completarea Legii nr. 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Conform proiectului de lege, care a fost adoptat de Senat, această lege ar trebui să sufere unele modificări fundamentale și care intră în coliziune directă cu ideologiile progresiste.

Astfel, potrivit propunerii UDMR, „copilul are dreptul la stabilirea identității sale la naștere”. Iar această identitate la naștere este compusă exclusiv din următoarele elemente: „numele, sexul, cetățenia și naționalitatea”. Copilul are, astfel, „dreptul la păstrarea identității sale, stabilită la naștere”.

Conținutul identității obținute la naștere

În propunerea de act normativ promovată de deputații UDMR se stipulează, fără echivoc, că „copilul este înregistrat imediat după naștere și are, de la această dată, dreptul la un nume, dreptul la un sex, dreptul de a dobândi o cetățenie, dreptul de a dobândi o naționalitate și, dacă este posibil, dreptul de a-și cunoaște părinții și de a fi îngrijit, crescut și educat de aceștia”.

O altă reglementare avută în vedere de acest proiect se referă la faptul că „sexul copilului este stabilit de medicul care a asistat sau care a constatat nașterea. Sexul copilului nu poate fi altul decât cel feminin sau masculin. Părinții declară naționalitatea copilului”.

În acest sens, proiectul de lege stabilește că „copilul are dreptul de a-și păstra cetățenia, naționalitatea, sexul, numele și relațiile de familie, în condițiile prevăzute de lege, fără nicio ingerință”.

Educație sexuală, dar numai cu acordul părinților, dezacordul se exprimă în scris

Acestea nu sunt însă singurele modificări avute în vedere. Deputații UDMR propun „derularea sistematică, în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv de educație în sănătate sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor, având opțiunea părinților sau a reprezentanților legali ai copilului de a solicita în scris scutirea acestora de la frecventarea programului de educație”.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede că „copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, desfășurării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizării schimbării de sex sau a homosexualității”.

Inițiatorii: Statul are responsabilitatea de diminuare a vulnerabilității la care sunt supuși, astăzi, copiii

În expunerea de motive, autorii acestui proiect de lege arată că „în societățile țărilor din vestul Europei, asistăm, în zilele noastre, la un asalt al unor noi ideologii, precum teoria genului, care pun în pericol valorile tradiționale, bazate pe creștinism, și însuși nucleul de bază al societății, care este familia creștină”.

Deputații semnatari arată că, în contextul accesului lărgit la informații prin intermediul internetului și al rețelelor de socializare, facilitat de revoluția digitală a ultimului deceniu, „copiii constituie categoria cea mai vulnerabilă la influențele acestor noi ideologii. Statul (…) are o responsabilitate sporită în diminuarea acestei vulnerabilități”.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senatul României, în ședința de Plen din data de 2 mai 2022, ca urmare a depășirii termenului de adoptare prevăzut de articolul 75, alineat 2 din Constituție, Actul normativ a fost transmis Camerei Deputaților, care este și forul decizional, în data de 4 mai 2022. Până pe data de 24 mai, Comisia pentru Drepturile Omului, Comisia pentru Muncă și Protecție Socială și Comisia Juridică trebuie să depună raportul final.

 

×