x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD şi PNL depun două moţiuni de cenzură pe legile Salarizării

PSD şi PNL depun două moţiuni de cenzură pe legile Salarizării

15 Dec 2010   •   09:48
PSD şi PNL depun două moţiuni de cenzură pe legile Salarizării
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Jurnalul National

142565-victor-ponta-crin-antonescu.jpgUPDATE - Moţiunea pe Legea salarizării în 2011 a fost depusă la secretariatale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Viceliderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a anunţat că opoziţia a depus la secretariatele generale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului moţiunea de cenzură pe Legea salarizării în 2011.

"Am depus deja la secretariatul general al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în speţă la preşedinţii celor două camere, moţiunea de cenzură intitulată 'Legea privind salarizarea în anul 2011 - ultima ţeapă trasă românilor de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc", a spus Nicolăescu, citat de Agerpres. Potrivit deputatului liberal, moţiunea este semnată de 209 parlamentari, deputaţi şi senatori, 74 de la PNL, 135 de la PSD.

 

Partidele din opoziţie vor depune două moţiuni de cenzură. Moţiunile vizează Legea salarizării pe 2011 şi cea cadru a salarizării pe 2011. PSD si PNL vor depune astăzi şi o contestaţie la Curtea Constituţională împotriva Legii Educaţiei.

Potrivit preşedintelui PSD, Victor Ponta, scopul principal al celor două documente este "demascarea minciunilor grosolane ale Guvernului Boc", conform cărora tăierile salariale cu 25 % sunt valabile până la 31 decembrie, respectiv creşterile cu 15 % a salariilor de anul viitor.

Şi liderul grupului parlamentar al PSD+PC de la Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a declarat, astăzi, că moţiunile de cenzură depuse ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe legile salarizării sunt în lucru şi vor depuse astăzi sau cel târziu joi.

"Legat de cele două moţiuni de cenzură, textele sunt în lucru şi sper că în cursul zilei de azi sau cel târziu mâine vom depune moţiunile", a afirmat Duşa, citat de Agerpres.

El a mai spus că astăzi "până la 12.00-13.00" va depusă la Curtea Constituţională contestaţia pe fondul Legii educaţiei şi pe procedura de adoptare.

Executivul şi-a asumat răspunderea pe Legea Salarizării unitare

Guvernul a adoptat în regim de urgenţă amendamentele la legea salarizării pentru a grăbi angajarea răspunderii. Doar şase amendamente din cele 24 propuse de parlamentari au fost aprobate de Executiv. Unul dintre ele reglementează statutul funcţionarilor publici, susţin mai multe surse oficiale, citate de antena3.ro.

Noua Lege a Salarizării îi pune pe picior de egalitate pe şoferii demnitarilor şi pe chimişti. Astfel, cel care conduce maşina unui parlamentar câştigă aproape 1.100 de lei pe lună, la fel ca un biolog debutant. Absolvenţii facultăţii de medicină veterinară vor primi puţin peste 1.100 de lei, la fel ca un mecanic de utilaj, cu menţiunea că acesta din urmă beneficiază şi de vechimea în muncă.

Consilierii demnitarilor sunt mai importanţi ca inginerii specialişti şi programatorii IT. Aceştia câştigă 1.900 de lei pe lună. în timp ce oamenii care dau sfaturi mai marilor ţării sunt sunt prevăzuţi în legea salarizării întocmită de Guvernul Boc cu un salariu de 3.100 de lei. Iar anomaliile continuă. Comisarii cu grad profesional superior vor câştiga mai puţin ca un salvator montan.

Legea Educaţiei, adoptată marţi de Camera Deputaţilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi,  că Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament este considerată adoptată, după ce liberalii au anunţat în plen că îşi retrag semnăturile de pe moţiunea de cenzură.

Anastase a adăugat că, în urma retragerii semnăturilor parlamentarilor PNL de pe moţiunea de cenzură privind Legea educaţiei, aceasta nu mai există şi că, în consecinţă, Legea educaţiei este considerată adoptată.

Potrivit preşedintelui Camerei, 22 de parlamentari liberali şi-au retras semnăturile, din 138 de semnatari, ceea ce face ca pe moţiune să mai existe 116 semnături, care sunt insuficiente pentru depunerea şi discutarea acesteia.

×