x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raport IPP - Alesii, vorbitori de miliarde

Raport IPP - Alesii, vorbitori de miliarde

de Carmen Vintila    |    26 Iul 2005   •   00:00
Raport IPP - Alesii, vorbitori de miliarde

Conducerea Camerei Deputatilor si liderii grupurilor parlamentare au efectuat, in 2004, convorbiri suplimentare pe telefoanele mobile in valoare de 1 miliard de lei, bani decontati din bani publici, potrivit unui studiu prezentat ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Raportul arata ca, in 2003, Camera a platit pentru convorbirile deputatilor la telefoanele mobile peste 4 miliarde de lei, dintre care aproape 1 miliard reprezentand costuri suplimentare abonamentului lunar. Potrivit analizei realizate de IPP, in perioada 2001-2004, doi dintre membrii conducerii Camerei, respectiv chestorii Borbely Laszlo si Nicolae Vasilescu, au decontat costuri suplimentare la factura pentru mobil de peste o jumatate de miliard de lei, iar secretarul Tudor Mohora, de peste 483 milioane de lei. Deconturi de circa un sfert de miliard de lei au prezentat patru dintre membrii BP, respectiv vicepresedintii Constantin Nita, Corneliu Ciontu, Viorel Hrebenciuc si chestorul Alexandru Lapusan. Deputatul PRM Gelil Eserghep, chestor al Camerei, a solicitat in anul 2004 decontari suplimentare la convorbiri mai mari decat a cerut presedintele Camerei, Valer Dorneanu, in patru ani de mandat, respectiv 93 milioane de lei.

COMBUSTIBIL. In ceea ce priveste sumele cheltuite pentru combustibil, in perioada 2001-2004, deputatii Ioan Andrei si Eugen Nicolicea au cheltuit peste 85 milioane de lei in anul 2004. Cele mai mari sume pentru combustibil au fost cheltuite de asociatiile partidelor politice, Asociatia PSD Prahova fiind lider la acest capitol, cu sumele cele mai mari in fiecare an, in perioada 2001-2004, cu valori cuprinse intre 274 si 416 milioane de lei. In ceea ce priveste mijloacele fixe reprezentand faxuri, copiatoare, imprimante, telefoane mobile, laptopuri sau PC, cele mai mari cheltuieli au fost facute de membrii conducerii Camerei. Institutul precizeaza ca in perioada 2001-2002 cele mai mari cheltuieli, in valoare de circa 237 milioane de lei, la acest capitol au fost facute de chestorul Alexandru Lapusan. Dintre acestea, peste 100 de milioane au fost decontate pentru cumpararea a doua laptopuri.

BANI PENTRU CAZARE
Deputatul PSD Constantin Nita a fost cel care a cheltuit cei mai multi bani pentru cazare, in anul 2002, adica peste 832 milioane de lei. Analiza IPP arata ca, raportand sumele anuale la tariful de cazare la hotel pentru anul corespunzator, Nita ar fi decontat 492 de zile de cazare pe an la hotel. O alta varianta care ar explica, potrivit IPP, sumele decontate ar fi aceea ca deputatul PSD s-a cazat in acelasi timp si la hotel, si in alte spatii pe parcursul a 389 de zile. Cu privire la aceste date, Nita a tinut sa precizeze ca in perioada 2001-2004 a fost cazat numai la Hotel Bucuresti si ca "toate cheltuielile de cazare se incadreaza in baremele stabilite prin Legea 53 si prin hotararile Biroului Permanent al Camerei". Potrivit IPP, in 2004, pentru cei 210 deputati cazati, Camera a platit, in medie, 700 milioane de lei anual pentru fiecare parlamentar cazat la hotel si 224 milioane de lei pentru unul care a optat sa stea "in alte spatii".

×
Subiecte în articol: politic milioane