x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reprosuri - CNA desfiinteaza raportul SRTV

Reprosuri - CNA desfiinteaza raportul SRTV

26 Mai 2005   •   00:00

Presedintele CNA, Ralu Filip, critica dur concluziile majoritatii din Comisia parlamentara de ancheta a activitatii radioului si televiziunii publice, aratand ca ele nu sunt conforme cu adevarul pe care monitorizarile CNA il pot proba.

  • de OANA STANCU
  • POLITIC
  • ATITUDINE. Presedintele CNA isi asuma riscul de a i se spune "pesedistul Filip", decat sa fie las si sa nu spuna ce trebuie spus
    Conflictul din sanul Parlamentului, generat de raportul comisiei de ancheta a activitatii SRR si SRTV, este departe de a se stinge. Presedintele CNA, Ralu Filip, critica dur concluziile majoritatii din comisie, aratand ca ele nu sunt conform cu adevarul pe care monitorizarile CNA il pot proba.

    CNA nu a fost invitat sa exprime un punct de vedere in legatura cu activitatea posturilor publice la elaborarea acestui raport. Ralu Filip spune ca, dincolo de faptul ca CNA este singura autoritate de reglementare in domeniul audiovizualului, ar fi putut pune la dispozitia comisiei o baza de date substantiala, care sa ajute comisia in solutionarea demersurilor ei. "Monitorizarile noastre nu au fost luate in considerare, fiind preferate altele, discutabile, care nu pot fi verificate", acuza Filip. El spune ca motivul pentru care comisia nu a cerut punctul de vedere al CNA ar putea fi chiar persoana sa, fiind propunere PSD in Consiliu. "S-au temut ca voi avea un alt punct de vedere, contrar majoritatii din comisie. Acum vor spune ca il sustin pe Nicolau. Nu am nici o prietenie cu Nicolau. Imi asum riscul sa mi se spuna "pesedistul Filip" decat sa fiu las si sa nu spun ce trebuie spus", raspunde presedintele CNA.

    INADVERTENTE. Potrivit acestuia, raportul comisiei contine concluzii care nu sunt conform cu realitatea. "Se acuza preponderenta stirilor cu caracter senzational. Nu e adevarat. Interesul scazut pentru dinamica vietii politice. Nu e adevarat. TVR a alocat mai mult spatiu stirilor politice decat toate televiziunile. Manipularea talk-show-urilor. Nu pot fi de acord, din nou. Prezenta a fost 50-50, conform deciziei CNA. Domnul Boc, Mona Musca, Cioroianu au putut sa isi exprime liber parerile. In plus, conform deciziei CNA, TVR a respectat regula de a difuza permanent si un punct de vedere al opozitiei", arata presedintele CNA.

    De asemenea, el critica punctul din raport legat de "dezbaterile plicticoase din timpul campaniei", aratand ca acest repros nu trebuie facut TVR, ci comisiei parlamentare care s-a ocupat de campania la posturile publice.

    "Am fost singurul in aceasta comisie care s-a impotrivit ceasului si timpilor la talk-show, iar ele au trecut prin votul reprezentantilor partidelor. Acum mai sa imi dea lacrimile cand vad grija dlui Cioroianu pentru prezenta lui C.V. Tudor pe micul ecran. Ce suflet mare... Pacat ca se exprima acum si nu in 2004", arata Ralu Filip.

    Presedintele CNA atrage atentia membrilor comisiei ca postul public nu este un apanaj al clasei politice. "Asistam la o discutie permanenta cine sa il conduca. A disparut din ecuatie publicul, si el e cel care plateste", avertizeaza el.

    PROPUNERI
    CNA a facut inca din decembrie 2004 o serie de recomandari pentru respectarea independentei posturilor publice de radio si televiziune, subliniind ca trebuie sa dispara dependenta de Parlament a membrilor Consiliului de Administratie. "Ei nu trebuie sa depinda de adoptarea sau nu a raportului anual de activitate in Parlament. Pe de alta parte, marirea mandatului conducerii institutiei de la patru la sase ani ar evita ciclul electoral si ar permite acestora sa isi si finalizeze proiectele, nu doar sa le enunte. Altfel nu cred ca e un lucru bun sa se iasa de sub autoritatea Parlamentului, totusi e cea mai importanta institutie din Romania", arata Ralu Filip.

    ×
    Subiecte în articol: politic filip