x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romania a scindat Bundestagul

Romania a scindat Bundestagul

12 Mai 2005   •   00:00

Romania a provocat in Parlamentul german diferite reactii printre deputatii germani, care sustin sau nu integrarea tarii noastre in UE.

Acest lucru s-a vazut ieri, cu ocazia ratificarii Constitutiei Europene. Astfel, cu o larga majoritate, Camera Inferioara (Bundestag) a Parlamentului a adoptat Constitutia Europeana. Tratatul a fost votat de 569 de deputati, in timp ce alti 23, conservatori din Uniunea Crestin-Sociala din Bavaria, au votat impotriva adoptarii acestuia, iar doi parlamentari s-au abtinut. Votul ar fi fost unul unanim daca acei 23 de deputati nu ar fi avut dubii privind actul constitutional european prin adoptarea caruia acestia vad un vot de sustinere pentru viitorul val de extindere a Uniunii Europene, care va cuprinde Romania si Bulgaria.

GRIJI DE VIITOR. Cele doua state candidate, chiar daca au semnat Tratatul de aderare la UE pe 25 aprilie, sunt considerate inca de euroscepticii germani tari foarte sarace, care au multe probleme interne de rezolvat. "Votul majoritar al deputatilor mascheaza foarte putin din nemultumirea opiniei publice germane, care a crescut o data cu extinderea Uniunii prin integrarea fostelor state din blocul comunist din mai 2004. Ingrijorarea germanilor a sporit in fata cresterii crimei organizate si a scaderii salariilor, generata de extinderea continua a Uniunii spre Estul Europei", a explicat dilemele germanilor Henrik Uterwedde, director adjunct al Institutului Franco-German.

MAI USOR IN PARLAMENT. Cu toate acestea, deputati germani au acordat un mare vot de incredere Constitutiei Europene, aceasta urmand sa fie ratificata si de Camera Superioara (Bundesrat) a Parlamentului pe data de 27 mai, cu doua zile inainte de referendumul francez, pe care Gemania spera sa-l influenteze in mod pozitiv. O parte din Opozitia germana insa s-a declarat nemultumita ca germanilor nu le-a fost acordata oportunitatea de a fi consultati in privinta actului constitutional. Motivatia alegerii ratificarii actului comun european a fost insa de ordin tehnic, dupa cum a afirmat si cancelarul german Gerhard Schröder. Pentru a fi aprobata prin referendum la nivel federal, Germania ar fi trebuit sa isi modifice Constitutia nationala. (Maria Toader)

×
Subiecte în articol: politic