x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sprijin contra alegeri corecte

Sprijin contra alegeri corecte

21 Ian 2005   •   00:00

Presedintele Traian Basescu a ales sa plece in prima sa vizita oficiala in calitate de sef de sat, la Chisinau.

MONICA IORDACHE - Chisinau

GRIJA. Traian Basescu i-a promis omologului sau de la Chisinau, Vladimir Voronin, ca Romania nu va mai permite ca Republica Moldova sa fie santajata cu energie electrica
Invitatia a venit de la presedintele molodovean, Vladimir Voronin, cunoscut pentru declaratiile sale antiromanesti care au inflamat frecvent relatiile dintre cele doua tari. Detaliile vizitei au fost stabilite pe ultima suta de metri, presedintele Traian Basescu hotarandu-se cu o zi inainte sa realizeze aceasta deplasare, lucru care a facut ca si la programul oficial sa se lucreze cu o noapte inainte. Prima intalnire pe care Basescu a avut-o la Chisinau a fost cu presedintele Vladimir Voronin. Invitat la sediul presedintiei moldovene, Basescu s-a retras intr-un tÃşte-Ã -tÃşte cu Voronin, discutie care a durat aproximativ o ora. In acest timp, oficialii romani se intretineau cu cei moldoveni, ministrul de externe roman, Mihai Razvan Ungureanu, stand la discutii cu omologul sau moldovean sprijinit de o balustrada pe holurile institutiei.

DECLARATII. La finalul intrevederii dintre Basescu si Voronin, presedintele moldovean a declarat ca nu este normal ca doua state vecine sa fie intr-o situatie "inghetata sau semiinghetata", amintind si ca ultima vizita a unui presedinte roman in Republica Moldova a fost cea a lui Emil Constantinescu, acum sase ani. Voronin s-a declarat satisfacut de sustinerea pe care Basescu a aratat-o pentru solutionarea problemei transnistrene, pentru semnarea unui acord de securitate si stabilitate pentru Republica Moldova si de intentia lui Basescu de a sustine Republica Moldova in cadrul pactului de stabilitate din Europa de Sud- Est.

PROMISIUNI. "Romania garanteaza ca va fi cel mai puternic avocat pentru Republica Moldova in progresul sau catre Vest, a declarat la randul sau Basescu, adaugand si ca tara noastra nu va mai permite ca Moldova sa fie santajata cu energie electrica. El a spus ca nu crede ca cineva isi va mai permite sa puna in dificultate Moldova in conditiile in care aceasta are "un prieten la granita". El i-a invitat pe moldoveni ca atunci cand vor exista orice fel de probleme "sa ne incerce cu un telefon la Bucuresti". "Nu va fi tara care sa raspunda mai prompt decat Romania", a promis Basescu, adaugand si ca va stimula oamenii de afaceri sa-si indrepte privirea spre Republica Moldova. Cei doi presedinti au semnat si o declaratie comuna considerata a fi un impuls pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre cele doua tari.

INTREVEDERI CU OPOZITIA. Dupa intalnirea cu Voronin, Basescu a avut intrevederi si cu liderii celorlate partide din Republica Moldova, printre care Iurie Rosca, liderul opozitiei moldovene. Vizita lui Basescu a picat de altfel in plina campanie electorala in vederea alegerilor parlamentare din 6 martie. In acest context, Iurie Rosca a declarat ca nu asteapta din partea Romaniei un sprijin electoral pentru formatiunea pe care o reprezinta, PPCD, ci doar sprijin politic pentru Republica Moldova. "Dupa alegerile din Romania si Ucraina, Republica Moldova arata ca o pata rosie intr-o mare portocalie", a declarat Rosca. El a spus ca in discutia cu Traian Basescu i-a prezentat necesitatea simplificarii procedurilor de obtinere a cetateniei romane pentru cetatenii moldoveni, necesitatea scaderii taxelor pentru obtinerea cartii verzi si suplimentarea numarului de locuri pentru tinerii moldoveni care vin sa studieze in Romania.

EFECTE. Intrebat daca vizita lui Basescu nu va avea un efect electoral pozitiv pentru Voronin, aflat pe primul loc al listei de candidati ai Partidului Comunist, Iurie Rosca a spus ca aceasta vizita poate fi mai degraba un dezavantaj. El a explicat ca actuala Putere din Moldova "nu are simpatii pentru romani, ci pentru rusi". Basescu s-a mai intalnit si cu liderul grupului parlamentar al comunistilor moldoveni, Victor Stepaniuc, care a spus ca nu se teme de o revolutie portocalie si la Chisinau. Basescu a afirmat la randul sau ca Romania asteapta ca alegerile din R. Moldova sa fie libere si corecte, iar discursul public proeuropean, pentru ca aceasta va fi "munitia" pe care tara noastra o va utiliza in sustinerea Republicii Moldova pentru integrarea in UE.

NU A AVUT TIMP DE CADOU
Pentru presedintele Traian Basescu deplasarea la Chisinau a fost prima vizita oficiala in calitate de sef al statului. Nefiind inca rodat in chestiunile de protocol, Basescu a reusit sa greseasca inainte de plecare intrarea in salonul oficial al aeroportului "Henri Coanda". Cum vizita a fost realizata in mare graba, Basescu nici nu a apucat sa-i pregateasca vreun cadou special omologlui sau moldovean. Cei doi presedinti au facut schimb de albume cu poze si informatii despre tarile lor, dar Basescu a primit de la Voronin si o sticla de coniac "President" vechi de 40 de ani. Cei doi presedinti au luat pranzul impreuna si aveau in program o vizita la combinatul de vinuri "Milestii mici".

DIRECT IN MULTIME
Inca de la aparitia lui Traian Basescu in fata presedintiei moldovene, in timp ce pe un trotuar era salutat de garda de onoare, pe trotuarul celalalt se stransese deja un grup de oameni care au inceput sa-l aplaude. In drum spre Parlamentul molodovean, seful statului a si facut o baie de multime chemat fiind de acelasi grup care se marise semnificativ. Cand a iesit din cladirea parlamentului, se pusese deja de o manifestatie a refugiatilor din Transnistria. Basescu a iesit din parlament, le-a facut cu mana, a intrebat un SPP-ist daca mai este timp sa se duca sa discute cu ei, i s-a spus ca nu, s-a urcat in masina, dupa care a coborat si s-a dus direct in mijlocul multimii. Refugiatii i s-au plans ca statul moldovean nu si-au respectat promisiunile fata de ei la care Basescu nu a putut sa spuna decat ca relatiile romano-moldovene se vor imbunatati si ca lucrurile se vor rezolva "usor-usor".
×