x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: La 30 de la colapsul regimurilor dictatoriale din Europa de Est, sărbătorim valoarea şi puterea libertăţii

Tăriceanu: La 30 de la colapsul regimurilor dictatoriale din Europa de Est, sărbătorim valoarea şi puterea libertăţii

01 Apr 2019   •   11:45
Tăriceanu: La 30 de la colapsul regimurilor dictatoriale din Europa de Est, sărbătorim valoarea şi puterea libertăţii

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că la împlinirea a 30 de ani de la căderea regimurilor dictatoriale din Europa de Est sunt sărbătorite "valoarea şi puterea libertăţii", privilegiul de a trăi în societăţi democratice, "care oferă oportunităţi şi speranţe majorităţii cetăţenilor".

"Ceea ce sărbătorim cu adevărat azi, la 30 de ani după căderea Zidului Berlinului şi de la colapsul regimurilor dictatoriale din Europa de Est, este valoarea şi puterea libertăţii, împreună cu deosebitul privilegiu de a trăi în societăţile democratice care oferă oportunităţi şi speranţe majorităţii cetăţenilor. În ultimele trei decenii, societăţile noastre au fost nevoite să înveţe în fiecare zi o lecţie nouă. Povestea democraţiei şi libertăţii nu a fost una simplă. A fost mai degrabă caracterizată de provocări multiple, dificile şi, uneori, imprevizibile. Aproape toate ţările din Europa de Est, incluzând România, au suferit schimbări politice, sociale, economice şi culturale profunde şi au experimentat atât beneficiile democratizării, cât şi dilemele care au apărut împreună cu acest proces", a declarat Tăriceanu în cadrul conferinţei internaţionale "30 de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa de Est. Rolul diplomaţiei culturale în dezamorsarea conflictelor îngheţate".

Preşedintele Senatului a arătat că provocarea actuală pentru toţi liderii est-europeni este de a angaja societăţile pe care le conduc în menţinerea păcii, găsirea de soluţii pentru abordarea conflictelor prelungite şi construirea unui viitor mai prosper.

"Reformele orientate spre piaţă, valorile liberale, cultura europeană, aderarea la NATO şi la UE, toate acestea au fost obiective reale, planificate a fi atinse concomitent şi într-un timp foarte scurt. De aceea, singura soluţie a fost demararea unei tranziţii politice rapide către un sistem centrat pe drepturile şi libertăţile fiecărui cetăţean. Bazându-se pe această poveste democratică de 30 de ani, cu părţi bune şi cu părţi rele, provocarea actuală pentru toţi liderii est-europeni este de a angaja societăţile noastre în menţinerea păcii, găsirea de soluţii pentru abordarea conflictelor prelungite şi construirea unui viitor mai prosper. Acesta este deopotrivă un privilegiu şi o responsabilitate", a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

El a vorbit şi despre importanţa diplomaţiei culturale, arătând că aceasta reprezintă o "formă de putere inteligentă".

"Realizăm astăzi importanţa dezvoltării dialogului, a cooperării şi a parteneriatelor strategice, pe de o parte la nivel regional, în cazul ţărilor din Europa de Est, şi pe de altă parte, la nivel global, prin intermediul diplomaţiei culturale. Nu trebuie subestimată puterea diplomaţiei culturale şi de a crea punţi între comunităţi şi naţiuni, precum şi de a construi pacea, de a rezolva conflictele. Diplomaţia culturală este într-adevăr o formă de putere inteligentă. Prin eforturile noastre şi pe dimensiunea diplomaţiei culturale putem ajunge la o mai bună înţelegere a diferenţelor noastre culturale, a particularităţilor fiecărei naţiuni şi, mai presus de toate, a intereselor noastre comune, care ne aduc mai aproape. Numai prin sprijin reciproc putem să obţinem securitatea şi să atingem obiectivele noastre economice şi sociale. Aşadar, trebuie să privim densitatea culturală nu ca pe un element care ne desparte, ci mai degrabă ca pe o forţă motrice spre cooperare, deoarece fiecare cultură reprezintă, în fond, un set unic de oportunităţi", a precizat Tăriceanu.

Evenimentul, găzduit de Senat, a fost organizat de Fundaţia Română pentru Democraţie cu sprijinul Guvernului României, în colaborare cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, Senatul României şi Ministerul Afacerilor Externe. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Călin Popescu Tăriceanu