Cum se asteapta la reincalzirea subiectului anticipatelor, premierul Tariceanu bate saua sa priceapa presedintele Basescu. El sustine ca autoritatile romane au primit avertismente de la Comisia Europeana in legatura cu pericolul ca anticipatele sa amane calendarul aderarii Romaniei la UE.
de MONICA IORDACHE | |
POLITIC | |
|
SCOS LA INAINTARE. Olli Rehn a avertizat ca organizarea anticipatelor ar intarzia ritmul de adoptare a masurilor necesare pentru integrarea europeana |
Organizarea de alegeri anticipate ar putea afecta calendarul stabilit pentru Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, iar Comisia Europeana a transmis autoritatilor de la Bucuresti avertismente clare in aceasta privinta, a sustinut premierul Calin Popescu Tariceanu, incercand sa blocheze eventuala redeschidere a subiectului anticipatelor de catre presedintele Basescu. Intrebat luni seara, intr-o emisiune a postului Realitatea TV, daca este adevarat ca negociatorul-sef al UE pentru Romania, Olli Rehn, a avertizat ca organizarea unui astfel de scrutin ar intarzia ritmul de adoptare a masurilor necesare pentru integrarea europeana, premierul a raspuns afirmativ. "La nivelul Comisiei Europene exista o schimbare clara de perceptie, favorabila, exista incredere in actualul Executiv, dar, in acelasi timp, ne-au venit avertismente clare legate de anticipate", a spus primul ministru. Tariceanu a sustinut ca discutiile despre anticipate creeaza senzatia unei fragilitati la nivelul coalitiei de guvernare si ca aceia care sunt impotriva unui nou scrutin nu o fac "din ambitie". "Eu consider ca anticipatele ar putea sa aduca Aliantei o majoritate mult mai confortabila, cu care sa guverneze mult mai usor. Dar Romania si-a luat niste angajamente care ne obliga la un calendar de masuri strans si care nu ne dau ragazul sa ne ocupam si de asa ceva", a mai sustinut Tariceanu. Primul ministru a adaugat ca "anticipatele se fac, dar nu se discuta": "Se ia deci- zia astazi si maine se anunta".
REMANIERE. Tariceanu l-a contrazis, cu jumatate de gura, pe Basescu si in privinta remanierii. A acceptat ca ideea schimbarii unor ministri "nu este nici o tragedie", dar a declarat ca, in acest moment, nu este cazul sa se faca o remaniere. El a precizat ca va lua o decizie privind inlocuirea unor ministri doar in momentul in care va constata ca acestia nu fac fata si nu sunt in stare sa isi respecte angajamentele sau sa respecte un anumit ritm de lucru. Tariceanu a admis insa ca unii ministri nu sunt eficienti. "Se mai regleaza tirul, cum se spune. Unii ministri trebuie cateodata impinsi, nu sunt suficient de activi, unii nu stiu sa comunice, pentru ca nu au suficienta experienta... Nu este simplu. Sigur ca nu pot sa spun ca activitatea Guvernului este la toate capitolele fara repros", a declarat Tariceanu.
CONDITIE
|
Joia trecuta la TVR, presedintele Basescu a aratat ca ramane un adept al alegerilor anticipate, recunoscand totodata ca declansarea unui scrutin inainte de termen nu-l poate face decat cu acordul premierului. Seful statului preciza in emisiunea lui Iosif Boda ca "din punct de vedere al viitorului Romaniei, categoric, discutarea si stabilirea unui punct de vedere legat de anticipate sau nu sunt mai importante decat orice, in mod real". "O solutie eficienta este cea a unor alegeri anticipate declansate rapid si cu doua saptamani perioada de campanie, timp in care guvernul nu ar avea decat sa-si faca temele in continuare. In acelasi timp insa este clar ca acest lucru nu-l pot face decat cu acordul premierului", a declarat Basescu. Aseara era programata o intalnire Basescu - Tariceanu la Cotroceni.
Ultima discutie dintre presedinte si premier pe tema anticipatelor a avut loc la inceputul lunii mai, la Cotroceni. Dupa intalnire, premierul a declarat ca discutiile despre anticipate nu sunt oportune si ca si presedinte este de acord cu acest lucru. Cu toate acestea, surse democrate sustineau ca Basescu le-a spus liderilor democrati ca vrea un nou scrutin cat mai repede.
|