x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică TOP 10 politicieni după numărul de dosare

TOP 10 politicieni după numărul de dosare

de Ion Alexandru    |    21 Noi 2017   •   11:59
TOP 10 politicieni după numărul de dosare
Sursa foto: DIANA OROS

Sute de dosare penale, aflate în ultimii ani atât pe rolul parchetelor, dar și trimise în judecată vizează oameni politici. Cele mai “fierbinți” dintre acestea vizează sau au vizat politicieni importanți, aflați la conducerea tuturor partidelor din România. Multe dintre aceste dosare au primit achitări sau au fost restituite procurorilor. Însă, per ansamblu, peisajul politic din România este unul extrem de viu din punct de vedere judiciar.“Jurnalul Național” a realizat un top al celor mai “penali” dintre politicienii autohtoni, având ca și criteriu numărul cauzelor penale în care aceștia sunt sau au fost implicați. Primul loc, din acest punct de vedere, este ocupat de fostul președinte al României, Traian Băsescu, acesta fiind vizat, de-a lungul anilor, în nu mai puțin de 57 de dosare penale. Astăzi, pe rolul parchetului, Băsescu mai are doar un singur dosar. Fostul șef al statului este urmat, cu trei dosare, de către președintele PSD, Liviu Dragnea – cel mai “vânat” om politic, la ora actuală, din România.

Toate partidele politice parlamentare din actuala legislatură sunt vizate, fără excepție, de dosare penale. Majoritatea cauzelor sunt instrumentate de Direcția Naţională Anticorupție, însă există și câteva lucrări instrumentate de alte structuri de parchet. Și nu doar că sunt vizați politicieni de pe întregul eșichier politic, dar, în principal, cu excepția UDMR, dosarele îi au drept protagoniști pe actualii sau foștii conducători ai acestor formațiuni politice.

Băsescu, primul “penal” al țării 

Primul loc în acest Top 10 îl ocupă fostul președinte al României, Traian Băsescu, acesta fiind, în prezent, senator și președinte al Partidului Mișcarea Populară. Băsescu a fost implicat, în ultimii ani, în nu mai puțin de 57 de dosare penale. Dintre acestea, până la terminarea celor două mandate pe care le-a deținut la Cotroceni, au fost închise 49. După ce nu a mai fost președinte, Traian Băsescu a scăpat, rând pe rând, de alte opt dosare penale celebre.

Este vorba despre dosarul “Flota”, dosarul “Schimbului de terenuri cu Cășuneanu”, dosarul “Casei din strada Mihăileanu”, dosarul “Demisia în cinci minute”, dosarul “Răpirii jurnaliștilor în Irak”, dosarul “}iganca împuțită”, dosarul “Șantaj și amenințare la adresa Gabrielei Vrânceanu Firea” – acesta fiind clasat ca urmare a faptului că actualul primar general a renunțat la cererea de urmărire penală. Un alt dosar închis de procurori vizează activitatea de primar al Capitalei, deținută, până în 2004, de către Traian Băsescu, în legătură cu restituirea mai multor imobile către un singur cetățean, pe o stradă din Sectorul 4.

Toate aceste dosare au fost închise cu NUP. Unele chiar au fost redeschise, pentru a fi închise din nou. La mijlocul acestui an, Tribunalul București a decis redeschiderea unui nou dosar penal pe numele fostului președinte, în care acesta este acuzat că ar fi retrocedat ilegal, în 2003, pe vremea când era primar al Capitalei, un teren de 40.000 de metri pătraţi în Dămăroaia, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, pe care ulterior afaceristul Dumitru Puzdrea a ridicat complexul comercial “Flora”.

Azimutul procurorilor, pe coaliția de guvernare 

În schimb, ținta predilectă a DNA, în special, pare a fi coaliția de guvernare PSD-ALDE. Astfel, Traian Băsescu este secondat, în acest Top 10 al “penalilor”, de președintele PSD, Liviu Dragnea. Trei dosare “oficiale” au fost deschise pe numele acestuia de către DNA, într-unul fiind pronunțată chiar și o condamnare definitivă. Este vorba despre dosarul Referendumului de suspedare a lui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012, în care Liviu Dragnea a primit doi ani de închisoare cu suspendare, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată de un complet de judecată condus de fosta președintă  a Instanței Supreme, Livia Stanciu.

Problemele pentru Liviu Dragnea s-au acutizat, însă, după ce acesta a devenit președintele PSD. Anul acesta, Dragnea a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar penal, în calitate de ex-președinte al Consiliului Județean Teleorman, speța vizând angajarea unor funcționare într-o instituție publică din subordinea CJ. Cauza se află pe rolul Înaltei Curți. Luna aceasta, DNA l-a pus pe Dragnea sub acuzare în al treilea dosar penal. Este vorba despre dosarul “Tel Drum”.

Nu doar actualul președinte al PSD are probleme cu procurorii lui Kovesi, ci și fostul președinte Victor Ponta. Acesta are, la rândul lui, două dosare “de corupție”. Primul, în care a fost deja trimis în judecată, alături de fostul senator Dan Șova, vizează niște contracte de asistenţă avocațială încheiate între casele de avocatură ale celor doi. Al doilea dosar, instrumentat de celebrul procuror “Portocală”, de la DNA Ploiești, vizează finanțarea de către Sebastian Ghiță a unei vizite în România a fostului premier britanic Tony Blair.

Alți trei membri importanți ai PSD se mai află pe lista acestor “penali”. Este vorba despre ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, pe care procurorii au încercat, fără succes, să o scoată, în primăvara acestui an, din cursa electorală pentru Primăria Craiovei. Dosarul, care vizează “primirea de foloase necuvenite” constând în atragerea sponsorizărilor pentru renovarea fațadelor unor blocuri din centrul orașului, a fost întors de instanță la DNA de mai multe ori, pentru refacerea cercetărilor.

Alți doi miniștri din Guvernul României au devenit, de asemenea, ținte pentru procurori. Este vorba despre Sevil Shhaideh, fostul ministru al Dezvoltării, și de Rovana Plumb, fostul ministru al Fondurilor Europene, acuzate în dosarul “Belina”. Rovana Plumb a scăpat de urmărirea penală în acest dosar, după ce Parlamentul a respins cererea DNA.

Nici co-președintele coaliţiei de guvernare, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu a fost ocolit de DNA. Acesta a fost trimis în judecată, pentru mărturie mincinoasă, într-un dosar privind retrocedarea unor proprietăți către “prinţul” Paul de România. Dosarul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Mercurialul dosarelor

  1. Traian Băsescu (președinte PMP) – 57 de dosare. 56 închise, în lucru 1
  2. Liviu Dragnea (președinte PSD) – 3 dosare, 1 condamnare cu suspendare, 1 trimitere în judecată, 1 punere sub urmărire penlă
  3. Victor Ponta (fost președinte PSD) – 2 dosare penale, din care într-unul trimis în judecată
  4. Călin Popescu Tăriceanu – 1 dosar, trimis în  judecată
  5. Lia Olguța Vasilescu (ministru PSD) – 1 dosar
  6. Sevil Shhaidehh (fost ministru PSD) – urmărită penal
  7. Ludovic Orban (președinte PNL) – 1 dosar. Achitat la fond
  8. Vasile Blaga (fost co-președinte al PNL) – 1 dosar. Achitat la fond
  9. Nicușor Dan (fost președinte USR) – vizat într-un dosar legat de finanțarea campaniei electorale
  10. Tanczos Barna (senator UDMR) – urmărit penal

Opoziția, lovită și ea la vârf

Deși foarte îngăduitoare cu “sistemul judiciar”, Opoziția nu a scăpat nici ea, în ultimul an, de dosarele penale instrumentate de procurori. Partidul Național Liberal are doi lideri importani trimiși în judecată de DNA pentru fapte de corupție. Este vorba despre actualul președinte al Partidului, Ludovic Orban, scos, anul trecut, din cursa pentru Primăria Capitalei, într-un dosar privind traficul de influență pe care liderul liberal l-ar fi exercitat chiar în acea campanie electorală. Ludovic Orban a fost achitat, la fond, de magistrații Instanţei Supreme.

Al doilea lider al partidului aflat într-o situație similară este Vasile Blaga. Fostul co-președinte PNL și senator al României a fost trimis în judecată într-un dosar instrumentat de DNA Ploiești care vizează finanțarea fostului PDL, tot în campanie electorală, “probele” procurorilor fiind niște denunțuri, printre care și unul aparținând fostului edil din Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan, zis “Pinalti”. Numai că, ce să vezi, și Vasile Blaga a primit achitare pe fond în acest dosar.

Nici Uniunea Salvaţi România nu este ocolită de probleme, din acest punct de vedere. Pe rolul DIICOT ar exista un dosar în care fostul președinte al formațiunii, Nicușor Dan, ar fi cercetat pentru modul în care a atras fonduri pentru finanțarea campaniei electorale. Despre acest dosar există, însă, foarte puține informații publice.

Deși neatinsă, la vârf, de vreun dosar de răsunet, UDMR încheie acest top al “penalilor” prin senatorul Tanczos Barna, fost președinte al ADS. El este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind retrocedarea unor terenuri aparținând Stațiunii Pomicole Băneasa.

Alți lideri scoși din viaţa politică de către DNA

Alte patru nume puternice din lumea politică românească a ultimilor ani au, la rândul lor, probleme importante cu dosarele penale. Deși nu mai fac, oficial, parte din niciun partid și nu mai ocupă nicio funcție publică, aceste personaje s-au aflat în cercul zero al puterii.

Este voba despre Elena Udrea, protejata lui Traian Băsescu, fostă președintă a PDL București și primul președinte al PMP. Udrea este vizată în cinci dosare penale, din care într-unul a și primit la fond o condamnare de șase ani închisoare.

Un al doilea fost lider politic cu dosare este Adriean Videanu. Acesta este vizat în două dosare – Titan Mar și Interagro. În dosarul Titan Mar, Videanu a fost achitat.

Gabriel Oprea, cel în sufrageria căruia, în noaptea alegerilor din 6 decembrie 2009, s-au aflat capii parchetelor și ai serviciilor secrete, are două dosare penale. În primul este acuzat de ucidere din culpă, în dosarul morții unui poliţist de la Poliția Rutieră, iar în al doilea este acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu achiziţia, de către DGIPI, a unui autoturism de lux.

Sebastian Ghiță, fost senator PSD, membru al Comisiei parlamentare de control al SRI și prieten al lui Victor Ponta, este cercetat și trimis în judecată în cinci dosare penale. Cu puțin timp în urmă, Ghiță a primit o achitare într-una dintre aceste cauze.

 

 69 de dosare sunt în dreptul primilor 10 “penali” ai ţării. Cele mai multe dintre acestea sunt în dreptul fostului preşedinte al României, Traian Băsescu

 

Traian Băsescu ar mai putea fi vizat, însă, de multe alte dosare penale legate de finanțarea campaniei electorale prezidențiale din anul 2009. În legătură cu aceste aspecte, la DNA au fost formulate multiple denunțuri, în special în dosarele “Microsoft”, dar şi în dosarul în care au fost trimise în judecată Elena Udrea și Ioana Băsescu. Însă, până în prezent, procurorii nu s-au atins, la figurat vorbind, nici măcar de un singur fir de păr de pe capul fostului președinte.

 

 

×
Subiecte în articol: dosare penale