POLITIC
Dupa ce a vizitat Londra, Chisinaul si Moscova, presedintele Traian Basescu pleaca, azi, intr-o vizita oficiala in Statele Unite, la invitatia omologului sau american.
O vizita de maxima importanta pentru interesele Romaniei, care s-a vrut dedicata cu preponderenta dialogului politic bilateral.
MARINA CONSTANTINOIU
TINTA. Desi vizita sa are mai mult o componenta, politica Traian Basescu va incerca sa obtina si beneficii economice
|
OBIECTIV STRATEGIC. Alaturi de Londra, Washingtonul este considerat de catre presedintele Romaniei drept cel mai important partener pentru asigurarea securitatii tarii noastre si a regiunii Marii Negre. De altfel, regiunea Marii Negre va face obiectul unui discurs al presedintelui, care va fi sustinut la prestigioasa institutie americana Council of Foreign Relations, la care sunt invitati reprezentanti ai Administratiei americane, ai mediilor diplomatice, academice si de presa.
INTALNIRI. La Washington, pe agenda presedintelui se mai afla o intrevedere cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, o vizita la Muzeul Holocaustului, unde seful statului va depune si o coroana de flori, intrevederi cu presedintele Bancii Mondiale, James Wolfensohn, si directorul general al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, precum si participarea la un dejun de lucru in onoarea sa, oferit de liderul majoritatii republicane din Senat, Bill Frist.
Citește pe Antena3.ro
SEFUL STATULUI MERGE CU JALBA LA FMI
|
Basescu va incerca sa-i convinga pe oficialii Fondului Monetar International (FMI) sa accepte un deficit bugetar mai mare pentru Romania. Explicatia cu care presedintele se va prezenta la Washington este una simpla: o tara in dezvoltare, precum Romania, trebuie sa cheltuiasca mai mult pentru investitii, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor cu FMI. La intrevederea cu reprezentantii Fondului va participa si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. La sfarsitul lui februarie, autoritatile de la Bucurestii si expertii FMI au convenit, in principiu, asupra unui deficit de 0,4-0,5% din PIB pentru 2005. Ceea ce ar insemna reducerea unor cheltuieli importante alocate proiectelor de investitii, potrivit surselor citate. Tot la Washington s-ar putea stabili si data la care misiunea FMI sa revina la Bucuresti.
|