Preşedintele Traian Băsescu nu este adeptul denunţării tratatului cu Ucraina, chiar dacă declara în urmă cu două săptămîni, la TVR, că politicienii care l-au semnat “şi-au dat ţara pe nerăsuflate”.
Preşedintele Traian Băsescu nu este adeptul denunţării tratatului cu Ucraina, chiar dacă declara în urmă cu două săptămîni, la TVR, că politicienii care l-au semnat “şi-au dat ţara pe nerăsuflate”.
Şeful statului a explicat ieri, la o conferinţă organizată de Fundaţia Konrad Adenauer referitoare la securitatea României în contextul concluziilor Summit-ului NATO de la Bucureşti, că renegocierea tratatului – abia în 2012 cînd ar fi posibil – ar presupune mai întîi denunţarea documentului actual, iar procedura ar dura foarte mult. “E dificil să denunţi Tratatul cu Ucraina, pentru că nu se ştie cît durează negocierea unui tratat cu Ucraina”, a spus Traian Băsescu. În schimb, preşedintele susţine că se încearcă corectarea prin mecanisme bilaterale a unor lucruri care au fost “superficial negociate” şi acceptate de partea română. “Vom găsi în relaţiile bilaterale resurse pentru corecţiile care trebuie făcute”, a declarat el, completînd că are un dialog intens cu preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, iar “Ucraina este mult mai stabilă decît se crede sau decît avem impresia”.
TRĂDĂTORII, DOAR SUPERFICIALI. Proasta negociere a tratatului cu Ucraina, acuzată de preşedinte pe 31 martie, la TVR, a scăzut în gravitate de atunci şi pînă acum. Dacă în urmă cu două săptămîni politicienii care au negociat documentul erau acuzaţi de trădare de ţară, acum sînt doar superficiali. “Am răbdat de prea mulţi ani obrăznicia unora care şi-au dat ţara pe nerăsuflate sau au lăsat interesul naţional după uşă cînd au semnat Tratatul cu Ucraina”, a declarat atunci preşedintele, precizînd că din cauza unor slăbiciuni în negocierea acelui tratat este România acum în ipostaza de a se adresa Curţii de la Haga. Ministrul de externe din 1997, Adrian Severin, şi fostul preşedinte Emil Constantinescu i-au dat replica lui Traian Băsescu, calificînd declaraţiile sale drept “demagogice, nefondate şi profund dăunătoare României”. Severin a menţionat că în 2007 valabilitatea tratatului a expirat, astfel că Traian Băsescu avea posibilitatea să nu îl prelungească, dar a decis să nu facă acest lucru.
Preşedintele a comentat ieri şi declaraţiile unor oficiali de la Chişinău legate de un nou tratat între România şi Republica Moldova, arătînd că un asemenea act nu este necesar întrucît “noi am recunoscut imediat după destrămarea fostei Uniuni Sovietice fostele frontiere”.
Laude pentru Udrea
Secretarul executiv al PD-L, Elena Udrea, s-a afirmat în timpul conferinţei printr-un schimb de replici cu final laudativ din partea şefului statului. Udrea l-a întrebat pe Băsescu care crede că va fi în viitorul apropiat poziţia Rusiei faţă de Ucraina şi Georgia şi dacă este posibil ca Rusia să devină membră NATO. Radiind, preşedintele a remarcat că întrebarea este una foarte complicată şi a comentat: “PD (sic! Nu PD-L) a devenit un partid extrem de curios”.
oana.stancu@jurnalul.ro