UDMR a depus, joi, o inițiativă legislativă ce prevede mai multe amendamente la legea care reglementează acordarea unui sprijin în valoare de 1.500 de lei pentru părinții cu copii mici.
Iniţiatorul proiectului, Szabo Odon, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, a precizat că această lege a fost adoptată încă de anul trecut, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2021, însă „Ministerul de Finanţe probabil nu a ţinut cont, în bugetul de stat pe 2021, de impactul bugetar şi nu a elaborat nici normele de aplicare a legii UDMR, astfel încât legea să intre în vigoare în viitorul apropiat".
Inițiatorul amendamentului depus joi în Parlament precizează că este extinsă astfel sfera antreprenorială, astfel încât toate întreprinderile ar putea aloca acest sprijin de 1.500 de lei din baza de impozitare pentru serviciile de educație timpurie pentru copiii angajaților.
„Amendamentele clarifică noţiunea de educaţie timpurie, dar şi care sunt instituţiile ce pot beneficia de prevederile legii. Totodată, noul act normativ prevede că în cazul în care părinţii au optat pentru tichetele de creşă eliberate de autorităţile locale, nu pot beneficia şi de sprijinul de 1.500 de lei din partea statului, eliminându-se astfel o posibilă dublă finanţare pentru acelaşi serviciu", a precizat Szabo Odon, potrivit unui comunicat al UDMR.
De asemenea, acesta a precizat că este de părere că obiecțiile formulate de Ministerul Finanțelor nu au o bază solidă, atunci când se vorbește despre un impact bugetar de 4,5 miliarde de lei din bugetul de stat pentru acordarea acestui sprijin.
„În momentul de faţă, în România sunt 530 de mii de copii înscrişi la grădiniţe, din care 280 de mii frecventează grădiniţe cu program normal, deci părinţii acestor copii nu pot beneficia de un asemenea sprijin, deoarece nu au cheltuieli deductibile. Astfel, principalii beneficiari sunt părinţii acelor aproape 250.000 de copii care frecventează grădiniţe cu program prelungit, şi care au costuri în plus, pentru masa copiilor, de aproximativ 300 de lei pe lună, pe o perioadă de 9-10 luni din an. Dacă se adaugă la această cifră grădiniţele private, unde se află aproape 30 de mii de copii, şi creşele, unde merg aproape 20 de mii de copii, în total 650-700 de milioane de lei ar însemna impactul maxim pentru bugetul de stat. Din păcate, nu toţi părinţii pot beneficia de această prevedere, deoarece nu lucrează sau lucrează în zone unde angajatorul nu poate să ofere acest sprijin, deci costul real este mult mai mic. Din cele expuse rezultă că această lege este departe de a crea o povară bugetară de 4,5 miliarde, aşa cum susţine Ministerul Finanţelor.", a argumentat deputatul UDMR.
Ministerul Finanțelor a decis să suspende, luni, 22 martie, până anul viitor măsura care le permitea angajaților să le deconteze salariaților 1.500 de lei pentru plata creșelor și grădinițelor, sume care puteau fi deduse de firmele plătitoare de impozit pe profit.