Uniunea Social Liberală va depune moţiune de cenzură, în urma asumării răspunderii Guvernului pe proiectul noului Cod al muncii, a anunţat, astăzi, preşedintele PNL, Crin Antonescu, co-preşedinte al USL.
"Aceasta este o moţiune de cenzură referitoare la Codul Muncii este una specială, având în vedere că va exprima nu doar poziţia noastră a opoziţiei parlamentare, a partidelor politice a din opoziţia românească, ci, de data aceasta, în mod oficial, mult mai mult. Şi cred că, având în vedere că vorbim de Codul Muncii, susţinerea pentru această moţiune de cenzură din partea tuturor marilor confederaţii sindicale din România şi a aproape tuturor, în orice caz a patru din cele cinci confederaţii patronale, spune foarte mult. Este o moţiune de cenzură pe care o depunem în numele unei semnificative părţi importante din societatea românească, atât în ceea ce priveşte angajatorii, cât şi angajaţii", a precizat Crin Antonescu, la finalul reuniunii conducerii USL.
Antonescu a adăugat că reprezentanţii USL au început redactarea textului moţiunii de cenzură, menţionând că din partea Alianţei de Centru Dreapta vor colabora la acest document deputaţii liberali Marian Câmpeanu şi Victor Paul Dobre şi conservatorul Dumitru Pelican.
Liderul PNL a anunţat că USL va depune proiectul propriu de Cod al muncii, 'care a fost agreat cu sindicatele şi patronatele'.
"Este, practic, un consens de la care lipseşte tocmai principalul actor, adică Guvernul României. Aş remarca faptul că, încă odată, Guvernul Emil Boc, Guvernul PDL şi asociaţii se situează în afara opţiunii şi intereselor majorităţii din societatea românească", a afirmat Antonescu, potrivit Agerpres.
Preşedintele liberal a reamintit că USL va semna luni un protocol cu sindicatele şi patronatele, care va cuprinde trei articole cu un conţinut general. Documentul arată că opoziţia va susţine, la nivel parlamentar, inclusiv printr-o moţiune de cenzură, ceea ce s-a discutat cu sindicatele şi patronatele, acestea urmând a susţine 'mijloacele proprii' demersul USL.
"Nu s-a pus nici o secundă problema locurilor la Parlament nici măcar nu cred că s-a gândit cineva la asta", a precizat Crin Antonescu.
Întrebat dacă USL va susţine şi altfel de manifestări politice, în afara celor din Parlament împotriva actualei guvernări, Antonescu a afirmat că opoziţia nu va depăşi 'cadrul democratic' al manifestărilor, chiar dacă acestea nu se vor desfăşura doar în Parlament.
"La una din moţiunile de cenzură de anul trecut a existat o amplă manifestaţie publică organizată de un număr de sindicate şi atunci Victor Ponta şi alţi lideri social-democraţi au mers în mijlocul manifestanţilor. Am văzut o sumă de ocări pe diferite guri şi voci şi care au incriminat gestul lui Ponta şi vreau să vă spun că nu e nimic de incriminat. (...) Eu şi Victor Ponta nu avem nici o inhibiţie sau nici o timiditate în sensul acesta. Până la urmă noi ca opoziţie avem datoria de a reprezenta politic aceşti oameni. Iar, dacă Traian Băsescu îşi imaginează că ţinând o marionetă ca Boc sau schimbând cu altă marionetă, ţinând în şah cu dosare nişte deputaţi care au furat votul oamenilor şi au fugit cu el în partea cealaltă, pot guverna liniştiţi împotriva voinţei a 85-90% dintre oameni se înşeală", a mai spus Antonescu.
Potrivit acestuia, conducerea USL a convenit luni asupra unui proiect de acord parlamentar între grupurile formaţiunilor, care va fi discutat şi semnat, cel mai probabil, marţi, 1 martie.