x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Viorica Dăncilă: "Femeile pot fi lideri înţelepţi şi carismatici"

Viorica Dăncilă: "Femeile pot fi lideri înţelepţi şi carismatici"

07 Mar 2019   •   12:02
Viorica Dăncilă: "Femeile pot fi lideri înţelepţi şi carismatici"

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, joi, la o conferinţă organizată la Bruxelles, despre egalitatea de gen şi eforturile depuse de Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene pe această temă, subliniind că ea crede că "femeile pot fi lideri înţelepţi şi carismatici".
"Ca prim-ministru al României, ca femeie, cred cu tărie că femeile au drepturi egale cu bărbaţii, că au puterea şi determinarea de a aduce binele şi evoluţia societăţii şi, mai ales, că pot fi lideri înţelepţi şi carismatici, care pot crea o versiune mai bună a lumii actuale", a afirmat ea, la conferinţa "Born to be Leaders", organizată, la Bruxelles, la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
Dăncilă a spus că, pentru egalitatea de gen, trebuie depuse eforturi în ceea ce priveşte reducerea diferenţei salariale între angajaţii femei şi bărbaţi, dar şi în privinţa încurajării echilibrului între viaţa de familie şi cea profesională.
"Ca prim-ministru, ca prima femeie prim-ministru din istoria României, vreau să vă dau un sfat: fiecare dintre noi, fiecare dintre dumneavoastră, fiecare femeie trebuie să aibă încredere în ea, pentru că, dacă noi nu avem încredere în noi, nu putem cere altora să creadă în noi", a transmis Viorica Dăncilă.
Premierul a vorbit despre eforturile Preşedinţiei române pe tema egalităţii de gen. "Sunt mândră să pot afirma că România este unul dintre susţinătorii principali pe plan european al iniţiativelor care au ca scop asigurarea egalităţii de şanse în întreg spaţiul european. Unul din obiectivele majore ale preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene îl reprezintă egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pe piaţa forţei de muncă", a punctat ea.
În opinia sa, egalitatea de gen "poate intensifica în mod semnificativ potenţialul de creştere economică". "Am astfel profunda convingere că egalitatea între bărbaţi şi femei reprezintă un pilon al societăţilor corecte, coezive şi orientate spre viitor, în contextul în care promovarea conceptelor diversităţii şi egalităţii de şanse reprezintă pârghii de acţiune esenţiale a unei societăţi dezvoltate şi un reper la nivel ridicat al conştiinţei umane şi al echităţii sociale în esenţă", a evidenţiat şefa Executivului.
Egalitatea între femei şi bărbaţi, a menţionat ea, "constituie şi un principiu fundamental al dreptului european şi al fundamentului pe care este clădită construcţia europeană".
"Atât din perspectivă naţională, cât şi europeană, autonomia economică a femeilor, ca pilon al egalităţii de gen, necesită adoptarea de măsuri pentru diminuarea diferenţelor salariale între femei şi bărbaţi, încurajarea antreprenoriatului în rândul femeilor şi promovarea unor acţiuni care să contribuie la o mai bună reprezentare a femeilor în poziţii de decizie atât la nivelul instituţiilor publice, cât şi în cadrul instituţiilor private", a completat Viorica Dăncilă.
Premierul a vorbit şi despre decalajul dintre statele membre UE în privinţa egalităţii de gen.
"Este necesar să reducem decalajul dintre statele membre ale Uniunii Europene cu privire la rolurile şi poziţiile femeilor în societate, prin găsirea unui echilibru între veniturile salariale ale femeilor şi cele ale bărbaţilor, în vederea consolidării autonomiei economice a acestora", a evidenţiat Dăncilă.
În acest context, ea a făcut referire la inegalităţile de gen la nivel mondial. "În ciuda acestor evoluţii absolut remarcabile, inegalitatea de şanse între femei şi bărbaţi persistă, aceasta constituind una dintre cele mai grave încălcări ale dreptului omului. Inegalităţile şi discriminările dintre femei şi bărbaţi continuă să se manifeste în cele mai diverse modalităţi în întreaga lume. La nivel global, patru din cinci victime ale traficului uman sunt fete. Pentru muncă egală, femeile sunt plătite doar cu 77% din salariul colegilor lor. Sunt părţi ale lumii unde fetelor le este încă refuzat accesul la educaţie, iar în total în lume o treime din membrii Parlamentelor naţionale sunt femei", a explicat prim-ministrul.
La dezbatere au participat vicepreşedintele grupului S&D din Parlamentul European Maria Joao Rodrigues şi directorul general DG Just, Tiina Astola. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă