x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 10 milioane de români sunt plecaţi peste hotare

10 milioane de români sunt plecaţi peste hotare

de Monica Cosac    |    25 Iul 2019   •   12:05
10 milioane de români sunt plecaţi peste hotare

Aproximativ 9,7 milioane de români trăiesc, în prezent, în afara granițelor ţării, arată cea mai recentă statistică a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, realizată pe baza cifrelor comunicate de 70 de misiuni diplomatice.  După cum reiese dintr-un chestionar completat de românii din Diaspora şi de ONG-urile din străinătate, printre principalele motivele ale emigrării se numără: sărăcia, lipsa unui loc de muncă decent, veniturile mici, corupţia şi calitatea slabă a clasei politice.

„În afara graniţelor avem un număr de aproximativ 9.700.000 de români”, a afirmat, ieri, ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, în cadrul unei conferinţe de presă. Estimarea a fost făcută pe baza informaţiilor primite de la misiunile diplomatice ale României din toată lumea. Intotero a precizat, însă, că este greu de estimat numărul lor real, „pentru că nu sunt obligaţi să declare şi nu îşi stabilesc reşedinţa”.

Din 9.700.000 cetăţeni, a explicat ministrul, aproximativ 5.600.000 se afla în Diaspora, iar diferenţa în comunităţile istorice.

Totodată, Intotero a prezentat şi primele rezultate ale unui chestionar adresat cetăţenilor români şi ONG-urilor din străinătate, al cărui scop a fost identificarea nevoilor conaţionalilor de peste hotare şi consolidarea comunicării cu ei. Au fost primite 322 de răspunsuri, dintre care peste 200 au fost din partea organizaţiilor neguvernamentale din Diaspora şi din comunităţile istorice.

Nu vor să se întoarcă în ţară

Motivele cel mai des invocate când au fost întrebaţi de ce au plecat din ţară sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia. Chiar şi dacă aceste probleme ar fi remediate, foarte puţini dintre cei care trăiesc în prezent peste hotare îşi doresc să se întoarcă în următorii patru ani.

„Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionaţi, în următorii patru ani, ne arată că un număr mic dintre aceştia îşi doresc să se întoarcă”, a spus Intotero.

Chestionarul mai relevă că principala solicitare a românilor din Diaspora este legată de starea infrastructurii - drumuri, investiții pentru condiții decente în spitale sau școli.

În privinţa nemulţumirilor legate de ţările în care au ales să trăiască, rezultatul chestionarului arată că media aprecierii pentru implicarea statului gazdă în viaţa lor este sub 7, iar gradul de mulţumire faţă de statutul pe care îl au acolo ajunge sub 8.

„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii şi când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, judeţene, comunale, spitale, investiţia şi existenţa unor condiţii decente în sănătate şi existenţa şcolilor. Toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă”, a punctat Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni.

 

 

×
Subiecte în articol: romani diaspora