x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bruxelles-ul atenționează Guvernul că ignoră drepturile persoanelor cu dizabilități

Bruxelles-ul atenționează Guvernul că ignoră drepturile persoanelor cu dizabilități

de Adrian Stoica    |    27 Iul 2022   •   07:45
Bruxelles-ul atenționează Guvernul că ignoră drepturile persoanelor cu dizabilități

Comisia Europeană a transmis României o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu a transpus în legislația națională prevederile Directivei privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor (Directiva 2019/882) astfel încât să poată fi utilizate cu ușurință și de persoanele cu dizabilități.

Comisia Europeană apreciază că numărul acestor persoane va crește semnificativ în perioada următoare, iar asigurarea unui mediu în care produsele și serviciile sunt mai accesibile contribuie la o societate mai favorabilă incluziunii și facilitează o viață independentă pentru persoanele care se confruntă cu astfel de probleme. Deși ea se va aplica în statele comunitare începând cu data de 28 iunie 2025, ele aveau termen ca până pe 28 iunie 2022 să-și adapteze legislațiile și să transmită Comisiei Europene noile texte de lege. Cum România nu a făcut nimic în acest sens, Bruxelles-ul a decis să transmită Guvernului un avertisment mai clar, în caz contrar riscând să ajungă în fața Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE).

Scopul directivei este de a elimina barierele din calea liberei circulații pentru anumite produse și servicii. Ea ar urma să se aplice produselor introduse pe piață după 28 iunie 2025, iar printre acestea se numără sistemele hardware de uz general destinate consumatorilor, terminalelor de plată (bancomate, automate pentru bilete, automate de check-in etc.). De asemenea, ea se va aplica serviciilor de comunicații electronice, serviciilor care oferă acces la informațiile mass-media audiovizuale, serviciilor bancare destinate consumatorilor, serviciilor de comerț electronic, serviciilor de emitere electronică a biletelor, serviciilor de informare în timp real privind transportul etc. De asemenea, directiva se va aplica și preluării comunicațiilor de urgență către numărul european unic pentru apeluri de urgență 112.

Prevalența dizabilității în Uniunea Europeană este mai mare în rândul femeilor decât în rândul bărbaților. Alte persoane care se confruntă cu limitări funcționale, precum persoanele în vârstă, femeile gravide sau persoanele care călătoresc cu bagaje, ar avea și ele de câștigat de pe urma prezentei directive, susține Comisia Europeană. Conceptul de „persoane cu limitări funcționale” la care face trimitere directiva include persoanele care au deficiențe fizice, mintale, intelectuale sau senzoriale, deficiențe legate de vârstă sau provocate de alte cauze legate de funcționarea corpului uman, permanente sau temporare, care, în interacțiune cu diferite bariere, pot limita accesul la produse și la servicii și pot conduce la o situație ce impune adaptarea respectivelor produse și servicii la nevoile lor specifice.

Costuri mai mari suportate de persoanele cu dizabilități

Cerințele de accesibilitate naționale, sau chiar regionale și locale instituite de statele membre diferă în prezent în ceea ce privește atât domeniul de aplicare, cât și nivelul detaliilor. Aceste diferențe afectează negativ competitivitatea și creșterea economică, din cauza costurilor suplimentare suportate pentru elaborarea și comercializarea unor produse și servicii accesibile pentru fiecare piață națională. Pe de altă parte, consumatorii cu dizabilități de produse și servicii tehnologice de asistare se confruntă cu un nivel ridicat al prețurilor, din cauza concurenței limitate între furnizori. Directiva conține un număr de criterii de performanță funcțională legate de modurile de operare ale produselor și serviciilor.

Noi obligații pentru producători

Odată cu aplicarea prevederilor directivei, atunci când își introduc pe piață produsele, producătorii vor fi obligați să se asigură că acestea au fost proiectate și fabricate în conformitate cu cerințele de accesibilitate impuse de noile reglementări. În cazul în care s-a demonstrat conformitatea unui produs cu cerințele de accesibilitate aplicabile prin procedura menționată, producătorii întocmesc o declarație de conformitate UE și se va aplica marcajul CE. Producătorii vor trebui să se asigure de faptul că produsele lor poartă tipul, lotul sau numărul de serie sau alt element de identificare pentru a se putea verifica trasabilitatea produsului. În cazul în care mărimea sau natura produsului nu permite acest lucru, producătorii se asigură că informația solicitată este prevăzută pe ambalaj sau într-un document care însoțește produsul.

Producătorii vor trebui să indice pe produs numele lor, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor înregistrată și adresa la care pot fi contactați sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau într-un document care însoțește produsul. Adresa trebuie să indice un singur punct de contact pentru producător. Datele de contact se comunică într-o limbă ușor de înțeles pentru utilizatorii finali și pentru autoritățile de supraveghere a pieței.

Termen de grație de 5 ani pentru schimbarea contractelor

Contractele de furnizare de servicii convenite înainte de 28 iunie 2025 rămân valabile fără modificări până la expirare, dar nu mai mult de cinci ani de la respectiva dată. De asemenea, statele membre pot să prevadă că terminalele pentru autoservire utilizate în mod legal de către furnizorii de servicii înainte de 28 iunie 2025 pot să fie utilizate în continuare pentru furnizarea de servicii similare până la sfârșitul duratei lor de viață economică utilă, dar nu mai mult de 20 de ani după intrarea lor în uz.

 

×