x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Casa Verde Fotovoltaice: o nouă amânare

Casa Verde Fotovoltaice: o nouă amânare

de L.Budin    |    05 Iun 2020   •   18:30
Casa Verde Fotovoltaice: o nouă amânare
Sursa foto: anatoliy_gleb - stock.adobe.com

Peste 26.000 de români s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice, pentru finanţare în vederea obţinerii de energie electrică din surse regenerabile. Un an şi jumătate mai târziu, niciunul dintre aplicanţi nu a devenit prosumator, arată Greenpeace România.

 

În iulie 2018, prin Legea 184 se defineşte noţiunea de prosumator: „Clientul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui (...)”. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), principala instituţie care asigură suport financiar pentru proiecte de protecţia mediului, promite un program de finanţare destinat persoanelor fizice, pentru instalaţii fotovoltaice.

 

Înscrieri cu cântec

În ianuarie 2019, AFM dă undă verde pentru validarea instalatorilor meniţi să monteze sistemele fotovoltaice, procedură care se încheie în august. O lună mai târziu, programul pentru prosumatori, abia început, se blochează după câteva ore, pentru „suspiciuni de fraudă informatică”. Înscrierile se reiau în noiembrie 2019.

De atunci, AFM a analizat dosarele aplicanţilor şi a publicat o parte din finanţările aprobate sau respinse. Până la finele lunii mai 2020, trebuia să publice listele finale – lucru care nu s-a mai întâmplat.

 

În aşteptare

„E doar una dintre multele amânări ale programului Casa Verde Fotovoltaice”, arată cei de la Greenpeace România – cu toate că, la mijlocul lunii mai, Andreea Kohalmi-Szabo, noul preşedinte al AFM, declara că 94% din aplicaţii fuseseră deja analizate. Pentru că nu au fost publicate listele finale, cetăţenii deja acceptaţi în program nu pot să semneze contractele de finanţare pentru demararea lucrărilor. Au rămas în aşteptare inclusiv instalatorii validaţi, care întâmpină deja dificultăţi economice. 

 

113 milioane de euro sunt fondurile totale ale programului de finanţare.

 

×