Oamenii folosesc din cele mai vechi timpuri izvoarele termale pentru a lecui diverse beteşuguri. Apa cu prorietăţi curative era considerată magică: un dar de la divinitate, pentru trup şi suflet.
Apele sulfuroase sunt folosite şi în cure interne, şi externe. În curele externe, apa fierbinte (de peste 38 grade Celsius) este colectată în bazine, în care vilegiaturiştii au voie să stea doar 15 minute, după ce li s-a măsurat, în prealabil, tensiunea arterială. Sulful termal (existent în apă sub formă de hidrogen sulfurat) este solubil, şi se absoarbe în organism prin piele. Cura externă tratează boli ale aparatului locomotor (reumatism inflamator, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, reumatism degenerativ, afecţiuni degenerative ale coloanei vertebrale şi post-traumatice), boli ale sistemului nervos (paralizii şi pareze ale membrelor, nevroză astenică). Apele de leac sunt bune în convalescenţa după boli acute şi cronice, dar şi în afecţiuni ale aparatului cardiovascular, în caz de boli profesionale (silicoză, intoxicaţii cu metale grele), endocrine şi ginecologice. Chiar şi cei care se recuperează după un atac vascular cerebral pot beneficia, în anumite condiţii, de pe urma băilor cu sulf. Iar acţiunea antioxidantă, progresivă, la nivel molecular, a sulfului termal, poate reduce procesele celulare de îmbătrânire. Apele minerale se folosesc și sub formă de aerosoli, care oferă rezultate notabile în caz de astm bronșic sau pentru tratarea sinuzitelor cronice şi rinosinuzitelor alergice.
În cură internă, apele sulfuroase sunt indicate persoanelor cu diabet, supraponderalilor, celor cu afecţiuni gastrice, biliare şi renale. În aplicaţii locale, apa cu sulf dă rezultate bune în cazul afecţiunilor oftalmologice (conjuctivite și blefarite) și în afecțiuni dermatologice precum psoriazisul. Factorii naturali pot fi folosiți atât în scop preventiv, cât și în scop terapeutic.
Staţiunile balneoclimaterice de la noi din ţară, în care se pot face cure cu ape sulfuroase, sunt Băile Herculane (în special pentru cure externe), Călimăneşti-Căciulata (pentru cure interne), Băile Govora.