x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce să faci când se întrerupe curentul

Ce să faci când se întrerupe curentul

19 Mar 2019   •   18:30
Ce să faci când se întrerupe curentul

Majoritatea instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice din România sunt mai vechi de 35 de ani, motiv pentru care se întâmplă frecvent să rămânem fără curent. Dacă temperaturile scad foarte mult iarna, în timpul furtunilor şi ploilor puternice, dar şi al căldurii înnăbuşitoare din timpul verii, când reţelele devin suprasolicitate din cauza aparatelor de aer condiţionat, se întâmplă frecvent să aibă loc căderi de tensiune.

Pentru astfel de situaţii, în New York, de exemplu, sunt camioane care transportă şi livrează energie la pachet. Şi în România există soluţii alternative ecologice pentru a suplini consumul de energie.

Sistemele fotovoltaice pot fi folosite de proprietarii de case, care devin prosumatori, adică mici producători de energie şi pot livra surplusul în reţea. Ei beneficiază de subvenţii de la stat de până la 20.000 de lei prin programul Administraţiei Fondului de Mediu pentru producerea energiei electrice în mod ecologic. Panourile pot fi instalate repede, în circa două zile, şi asigură independenţa energetică.

O altă variantă sunt bateriile de stocare care pot fi utilizate atât de proprietarii de apartamente, cât şi de case, ori de hale industriale. Bateriile sunt cu litiu ori plumb, şi pot fi alese în funcţie de utilizarea finală a dispozitivului. Cele mai recomandate sunt bateriile cu plumb, care au şi un preţ accesibil, sub 1.000 de lei.

Soluţii temporare

UPS-urile sunt dispozitive care îţi protejează aparatura electrică de fluctuaţiile de tensiune. Pot fi folosite pentru computere, centrale termice, ori chiar pentru întreaga locuinţă. Însă UPS-urile îţi furnizează energie pe termen scurt. Cele mai performante modele funcţionează independent de reţea şi oferă un mare grad de protecţie şi autonomie. Folosesc un invertor, un încărcător şi o baterie internă sau externă care stochează energie şi o livrează când sunt fluctuaţii de tensiune.

 

Cerc

Sistemele fotovoltaice, bateriile de stocare şi UPS/sursele neîntreruptibile de energie sunt cele mai folosite alternative care îţi asigură independenţa energetică.

 

×