În cazul în care te-ai plictisit de mobila din casă, dar vrei să o păstrezi sub o altă formă, cel mai bine este să o vopsești.
Ceea ce trebuie să știi încă de la început este faptul că acum poți să colorezi orice fel de suprafață, indiferent că este din lemn, PAL sau MDF.
Înainte de a te apuca de lucru scrie pe hârtie pașii pe care trebuie să-i urmezi. Stabilește ce culoare vrei, tipul de vopsea pe care îl vei folosi, cât timp ai la dispoziție.
Deși mobila este din lemn, ea trebuie șlefuită înainte, dar acum există vopsele pe bază de apă, cu putere mare de acoperire, care pot fi aplicate fără să fie nevoie de tratamente dificile. Ideal este însă ca obiectele să fie degresate pentru ca vopseaua să adere.
Pentru vopsit poți să folosești un trafalet mai mic ori pensule. Dacă mobila are zgârieturi sau găuri, le poți acoperi cu chit de lemn. În cazul în care ușile au geamuri, protejază-le cu un scotch din hârtie.
Nu trebuie să vopsești toată mobila, este suficient să colorezi doar o parte din obiecte, astfel locuința va fi mai interesantă.
Reține că vopseaua ascunde de multe ori defectele și uniformizează.
Folosește produse din categoria „do it yourself”.
Aplică maximum două straturi de vopsea, altfel este posibil ca aceasta să crape în timp.
Dacă patinezi mobila, aceasta va avea un aspect mai natural.
În cazul în care vosești mobilierul de baie, folosește vopsea rezistentă la umiditate.
Vopsirea mobilei îți va salva bugetul, va crea un aspect total nou locuinței tale și te vei putea bucura de ea încă mulți ani.
Pensulele din păr de mistreț sunt mai ferme, cu ele putând să dai mobilei un aspect antichizat. Cele rotunde sunt mai eficiente, pentru că reduc timpul de lucru datorită faptului că pot să rețină o cantitate mai mare de vopsea fără să apară pete. Vei acoperi o suprafață mai mare cu o cantitate mai mică. Pensulele plate, în schimb, aplică vopseaua uniform și fără urme, creând un aspect neted, netexturat.