Trei sferturi (75%) din declinul populaţiei României între anii 2000 şi 2018 (de la 22,4 milioane, la 19,5 milioane) se datorează emigrării, diaspora românească fiind a cincea cea mai mare din lume, arată ultimul raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), publicat marţi la Paris. Cei mai mulţi emigranţi români sunt în Italia, Germania şi Spania şi lucrează în sectoare de activitate slab calificate.
În 2015-2016, peste 3,6 milioane de persoane născute în România trăiau în ţările OCDE, iar mai mult de jumătate dintre acestea (54%) erau femei, potrivit raportului „Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” (Talent în străinătate: o recenzare a emigranţilor români).
În topul ţărilor gazdă pentru conaţionalii noştri se află Italia, unde trăiesc peste un milion de români, urmată de Germania (680.000 de români) şi Spania (573.000 de români). Emigranţii români lucrează în cea mai mare parte în meserii slab calificate, iar dintre cei cu studii superioare, mulţi sunt supracalificaţi, se spune în raport.
Nivelul de educaţie a diasporei române în ţările OCDE este, în medie, relativ ridicat: un sfert dintre emigranţi au studii superioare. Documentul mai relevă că, deşi Italia găzduieşte majoritatea emigranţilor români (aici fiind şi cei cu cea mai scăzută educaţie dintre toate ţările OCDE), Germania este destinaţia principală pentru emigranţii români cu studii superioare.
Caracteristicile emigranţilor români au fost destul de stabile în timp: majoritatea noilor sosiri din România între 2004 şi 2016 erau femei, 62% erau sub 30 de ani, 37% nu erau căsătoriţi, la momentul sosirii, şi 78% locuiau într-o gospodărie fără copii.
Majoritatea emigranţilor români nu sunt cetăţeni ai ţării gazdă, iar naturalizările din ţări UE, cum ar fi Italia, Germania şi Regatul Unit, au crescut puternic recent, în timp ce au scăzut în Statele Unite şi Ungaria. Numărul celei de-a doua generaţii de emigranţi români în ţări UE se apropie probabil de 630.000 în total, majoritatea cu vârste sub 15 ani.
În ultimii ani, aproximativ 25% dintre românii care trăiesc în România şi-au exprimat dorinţa de a se stabili definitiv în străinătate, dacă ar avea posibilitatea, acesta fiind unul dintre cele mai mari procente înregistrate în regiune, arată documentul. Îngrijorător însă este faptul că aproape jumătate dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani din România au declarat că intenţionează să emigreze.
Distribuţia migranţilor români este orientată spre sectoare de activitate slab calificate, cum ar fi construcţiile pentru bărbaţi şi activităţile casnice pentru femei. Cu toate acestea, emigrarea cadrelor medicale din România reprezintă o diasporă mare şi bine stabilită în zona OCDE.