x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Gripa a făcut deja prima victimă din acest sezon

Gripa a făcut deja prima victimă din acest sezon

de Monica Cosac    |    07 Ian 2019   •   12:25
Gripa a făcut deja prima  victimă din acest sezon

Numărul infecțiilor respiratorii acute a ajuns rapid la aproape 60.000 de cazuri, conform ultimului raport al l Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), iar numărul celorsevere s-au dublat în doar o săptămână. Din păcate, un gălăţean în vârstă de 53 de ani, care nu se imunizase antigripal, nu a mai putut fi salvat de medici. În cazul său, testele de laborator au confirmat infecţia cu virusul gripal A(H3). În ciuda numărului mare de decese provocate de gripă în sezonul precedent (129), românii continuă să ignore această boală din ce în ce mai imprevizibilă.

 

Raportul INSP arată că sunt deja peste 700 cazuri de gripă clinică în ultima săptămână monitorizată de specialişti (de 20 ori mai multe comparativ cu anul precedent) și au fost confirmate 67 cazuri de gripă.

Numărul real al celor care s-au îmbolnăvit de gripă în acest sezon este, însă, mai mare, deoarece nu toţi au ajuns la spital în perioada sărbătorilor. Este şi cazul unei bucureştence în vârstă de 47 de ani, Sînziana Enache, care, deşi nu este prinsă în statisticile autorităţilor, şi-a petrecut sărbătorile zâcând în pat. Femeia ne-a mărturisit că nu s-a vaccinat antigripal, pentru că ea „nu a făcut niciodată gripă”. Însă, având în familie un medic, a fost izolată şi tratată la timp.

„Ceea ce a început cu o banală usturime în gât şi câteva strănuturi s-a transformat, în mai puţin de 24 de ore, în coşmarul vieţii mele. Am făcut o gripă, urmată de complicaţii, care m-au ţintuit în casă două săptămâni. Nu m-am vaccinat crezând că mie nu o să mi se întâmple niciodată. Până la valul acesta de viroze, chiar nu am făcut niciodată gripă” Sînziana Enache, Bucureşti

 

Medicii trag un nou semnal de alarmă, reamintind că, anul trecut, în România au fost au fost identificate peste 1.750 de virusuri gripale, iar 129 de persoane - unele perfect sănătoase -, şi-au pierdut viaţa din cauza gripei şi a complicaţiilor acesteia. Potrivit medicilor, complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet.

Grupele cu risc ridicat includ femei însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi: astmul bronșic și alte boli respiratorii; diabetul zaharat și alte boli endocrine; boli de inimă; boli de rinichi; boli de ficat; boli metabolice; boli neurologice sau obezitate.

 

La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, avertizează specialiştii INSP.

 

Cunoscută antivaccinistă, ucisă de gripă

Bre Payton (26 de ani), jurnalist al publicaţiei The Federalist din Statele Unite, cunoscută pentru campaniile sale antivaccinare, a murit săptămâna trecută. Testele medicale au scos la iveală că suferea de gripă, fiind confirmat virusul A(H1N1), şi meningită. Tânăra jurnalistă condamnase explicit campaniile de vaccinare, numindu-le „vaccinuri ale diavolului”.

 

Un studiu publicat la finalul anului trecut arată că populaţia din ţara noastră nu ia în serios gripa: şase din zece români nu s-au vaccinat deloc împotriva gripei, majoritatea considerând că nu este necesar.

×