După ce au organizat proteste în centrele universitare din Cluj, Iași și Craiova, din cauza amânării examenului de rezidențiat, tinerii medicinişti au explicat, ieri, cum sunt afectaţi de criza politică ale cărei efecte se simt în sistemul de educaţie şi chiar în spitale.
Zilele trecute, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat public faptul că există o posibilitate foarte mare ca examenul de rezidențiat să sufere o nouă amânare, din cauza lipsei de soluții în care se află actualul Guvern, fără un Ministru al Educației și fără a se fi semnat ordinele necesare susţinerii concursului, atunci când se afla un ministru în funcție.
Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) a explicat amânarea examenului după data de 8 decembrie va face ca, la finalul celor şase ani de studiu, peste 5.000 de absolvenți de Medicină să nu poată intra pe piața muncii pe 1 ianuarie, „fiind puși într-o situație financiară gravă”. Mai mult, pentru că nu mai sunt studenţi, dar nici nu au un loc de muncă, peste 5000 de absolvenți de Medicină sunt lăsaţi fără asigurare medicală. De asemenea, „examenul va deveni ilegal”, iar „pacienții vor suferi din cauza lipsei personalului medical”.
„O nouă amânare a examenului, mutând astfel data acestuia în 2020, va pune examenul în afara legii, fiind clar stipulat în lege (Ordonanța 18/2009) că acesta trebuie să aibă loc în ultimele trei luni ale fiecărui an”, avertizează FASMR.