x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Persoanele cu autism așteaptă modificarea legislației

Persoanele cu autism așteaptă modificarea legislației

de Diana Scarlat    |    03 Apr 2019   •   11:48
Persoanele cu autism așteaptă modificarea legislației
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, care s-a sărbătorit ieri, la nivel mondial, reprezentanții mai multor instituții au semnat un protocol de colaborare pentru implementarea măsurilor necesare creşterii accesului persoanelor diagnosticate cu această tulburare gravă la servicii de sănătate, sociale şi de educaţie. În același timp, un întreg pachet de măsuri așteaptă avizul parlamentarilor, pentru a face posibile modificările legislative cerute de asociațiile care apără drepturile persoanelor cu autism.

Ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Educaţiei şi CNAS au semnat ieri un protocol de colaborare pentru a facilita accesul persoanelor cu autism la servicii integrate de sănătate, servicii sociale şi de educaţie. Obiectivele protocolului vizează crearea unui subprogram în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, organizarea şi desfăşurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor şcolari şi asistenţilor sociali. De asemenea, va fi avută în vedere şi instruirea familiilor copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist. Protocolul se va derula începând cu semestrul II al anului 2019, pe o perioadă de 3 ani.

Protocolul „creează premisele pentru alocarea de fonduri necesare să asigure fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie special”, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Proiect depus de un an

În același timp, o inițiativă legislativă care vine în sprijinul persoanelor cu autism așteaptă votul parlamentarilor români.

Inițiativa propune modificări ale cadrului legislativ, astfel încât să faciliteze depistarea precoce a tulburării de spectru autist prin obligativitatea aplicării screening-ului de către medicul de familie.

De asemenea, propunerea prevede gratuitatea serviciilor specializate integrate de sănătate, educație și sociale pentru persoanele diagnosticate și posibilitatea furnizorilor de servicii sociale, acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, de a-și constitui echipe integrate care să intervină, precum și includerea psihiatrilor ca membri ai acestor echipe.

Crearea unui Registru Unic de evidență centralizată a persoanelor cu tulburări de spectru autist din România, cu scopul unei evidențe clare și a unor tratamente și terapii mai eficiente, este altă măsură cuprinsă în iniţiativa legislativă.

Pachet de măsuri integrate

„Am lucrat împreună cu organizațiile neguvernamentale din domeniu o inițiativă de modificare a legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate”, explică deputata Gabriela Podașcă, inițiatoarea acestui proiect de modificare legislativă.

30.000 de copii, nediagnosticați

În întreaga lume sunt peste 67 de milioane de oameni diagnosticați cu tulburare de spectru autist, reprezentând aproximativ 1% din populaţia globului, mai mulți decât cu SIDA, diabet si cancer, la un loc. Statisticile neoficiale arată că în România avem aproximativ 30.000 de copii care rămân nediagnosticați, deşi luptă în fiecare zi cu această tulburare.

Specialiștii afirmă că 47% dintre copiii cu autism pot să recupereze atât de mult, încât să nu poată fi deosebiți de cei neafectați de această maladie. Intervenția timpurie este esențială pentru a crește șansele de recuperare.

 

 

 

×
Subiecte în articol: persoane autism