Ministerul Sănătății intenționează să introducă, începând de luna viitoare, un număr de 146 de medicamente noi în Catalogul Național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed), potrivit unui proiect de ordin publicat pe site-ul instituţiei. Printre tratamentele noi se regăsesc: un medicament pentru scăderea nivelului de colesterol „rău” şi câteva terapii pentru afecţiuni rare (boala Farby, psoriazis în plăci, fibroză chistică etc.).
Proiectul de ordin pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Sănătăţii prevede că, după poziția 6.583, se introduc 146 de noi poziții noi în catalogul naţional care stabileşte noile preţuri ale medicamentelor de uz uman. Totodată, ministerul propune modificări la câteva zeci de medicamente, în principal pentru clarifiarea unor neconcordanțe, și abrogarea altor 32 de medicamente.
Cel mai scump medicament introdus are substanța activă caplacizumab şi este indicat pentru tratamentul adulților care manifestă un episod de purpură trombocitopenică trombotică dobândită. O cutie din acest medicament va costa peste 160.000 de lei.
La polul opus, cel mai ieftin medicament introdus în catalog are ca substanță activă simvastatina și este utilizat pentru scăderea nivelului de colesterol total din sânge, a colesterolului „rău” (LDL-colesterol) şi a substanţelor grase denumite trigliceride. Potrivit proiectului, o cutie din acest medicament costă doar 1,51 lei.
Prețurile maxime stabilite de Ministerul Sănătăţii în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene. Ultima modificare majoră a Canamed a fost realizată de la 1 iulie, când Ministerul Sănătății a introdus 190 de medicamente. Prima corecție a prețurilor din acest catalog, după 2015, şi care se aplică de la începutul acestui an, a fost publicat în Monitorul Oficial, în 22 noiembrie 2018.
Conform documentului, preţurile medicamentelor cuprinse în Canamed intră în vigoare începând cu data de 01.08.2019 şi sunt valabile până la 1 ianuarie 2020, cu câteva excepții, pentru care au fost stabilite alte termene.
Pentru farmaciile care nu au contracte cu casele de asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.