x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social S-a eliminat birocrația și totul e online, la forțele de muncă

S-a eliminat birocrația și totul e online, la forțele de muncă

de Diana Scarlat    |    01 Apr 2020   •   10:52
S-a eliminat birocrația și totul e online, la forțele de muncă

De astăzi, se pot depune actele necesare pentru obținerea fondurilor guvernamentale pentru șomajul tehnic. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a explicat că angajatorii trebuie să depună o simplă cerere online și vor primi banii în cel mult 15 zile, pentru a-i putea da angajaților trimiși în șomaj tehnic. Doar cei care vor să le dea bani în plus angajaților, peste plafonul de 75% din salariu, respectiv, 75% din salariul mediu brut pe economie, o pot face, dar nimeni nu-i obligă pe angajatori să plătească. În această perioadă nu se vor face controale, însă orice abuz și declarație falsă se vor pedepsi ulterior, conform prevederilor care au intrat în vigoare după decretarea Stării de Urgență, adică la pedepsele maxime prevăzute de lege.

 

 

Toate actele necesare în vederea obținerii fondurilor alocate de Guvern se vor depune doar online. Ministerul Muncii a debirocratizat și a simplificat toate procedurile, astfel încât să se poată plăti banii pentru angajații trimiși în șomaj tehnic în cel mai scurt timp. Ministrul Muncii a explicat că Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din județul în care angajatorul are sediul social va primi documentele, prin mijloace electronice, începând de miercuri. Banii se vor da și pentru acoperirea cheltuielilor pentru angajații cu contract individual de muncă, pe care angajatorii i-au înregistrat anterior în REVISAL, ca intrând în șomaj tehnic.

 

Ce trebuie să facă angajatorul

 

Angajatorul trebuie să depună o cerere, o declarație pe proprie răspundere și lista angajaților pentru care solicită fondurile guvernamentale, anterior înregistrându-i în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic. Toate documentele se depun electronic. Cei care au alte forme de angajare decât contractul individual de muncă, respectiv PFA, întreprindere individuală, drepturi de autor, și cluburile sportive care au angajați cu alt tip de contract de muncă decât CIM - contractele de activitate sportivă – trebuie să se adreseze agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială. Toate aceste categorii vor depune electronic o cerere și o declarație pe proprie răspundere. Cluburile sportive trebuie să atașeze și lista sportivilor pentru care solicită fonduri. „Documentele se vor depune electronic la agențiile teritoriale. În cazul cluburilor sportive, se mai adaugă și o listă cu sportivii pentru care se solicită fonduri pentru spotivi. Guvernul a înțeles să elimine orice barieră birocratică și să rezume comunicarea cu cei care solicită banii de la Guvern doar la o cerere și la declarație pe proprie răspundere”, a explicat, ieri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, într-o conferință de presă online.

 

Se mizează pe buna credință

 

Ministrul Muncii a anunțat că toți angajatorii care au nevoie de acest sprijin din partea statului pot depune documentele, în forma simplificată, iar Guvernul mizează pe buna credință a românilor și nu se vor face controale în această perioadă. Până în prezent, au intrat deja în șomaj tehnic peste 500.000 de români, iar estimările sunt pentru o dublare a numărului acestora, în cel mai scurt timp. Reglementările pe care le-a făcut Guvernul sunt aferente decretului emis de preşedintele României, Klaus Iohannis. Ministrul Muncii a explicat că pentru perioada 16 martie - 16 aprilie s-a făcut o estimare în două etape: una pentru scenariul conform căruia sunt aproximativ 500.000 de contracte individuale de muncă suspendate, a doua pentru scenariul în care numărul se dublează, iar în acest moment suntem deja la jumătatea celui de-al doilea scenariu. „Noi ne-am pregătit cu o estimare de patru miliarde de lei pentru acoperirea unui număr de 1.000.000 de contracte suspendate”, a declarat Violeta Alexandru.

 

Deși ministrul Muncii nu a precizat, încrederea despre care vorbește Guvernul nu este pe perioadă nedeterminată, ci „expiră” după încheierea situației de urgență. Banii care vor fi luați în baza unor eventuale declarații false se vor recupera cu tot cu penalizări la nivel maxim, iar făptuitorii vor avea inclusiv pedepse penale maxime, cu majorări adăugate.

×