x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sistemul informatic al spitalelor, atacat de hackeri

Sistemul informatic al spitalelor, atacat de hackeri

de Monica Cosac    |    21 Iun 2019   •   14:10
Sistemul informatic al spitalelor, atacat de hackeri

Pe fondul avertismentelor lansate de Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT-RO), privind intensificarea atacurilor cibernetice asupra sistemului sanitar, ministrul Sănătăţii a anunţat, ieri, că cinci spitale au fost ţinta unor astfel de incidente. Spitalul din Huşi, spre exemplu, a fost atacat de hackeri în luna aprilie şi a pierdut toate datele, deşi managerul unităţii medicale spune că avea sisteme de securitate.

„Avem informații că există atacuri cibernetice asupra a cinci spitale, unul fiind Spitalul „Victor Babeș”. Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate”, a anunțat Sorina Pintea, într-o conferință de presă. Potrivit ministrului, aceste atacuri afectează activitatea medicală, deoarece internările şi externările se realizează cu dificultate, iar reţetele sunt eliberate cu întârziere.

Ministrul a afirmat, de asemenea, că astfel de incidente au mai existat şi în trecut, iar în unele cazuri spitalele au plătit recompense.

„Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele și-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Huși, care și-a pierdut toate datele referitoare la pacienții care au fost internaţi în spital”, a amintit ministrul. Până în prezent, Spitalul Municipal din Huşi a reuşit să recupereze doar parțial informaţiile.

„În 2017, a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureş, Sighetu Marmaţiei. S-au identificat hackerii respectivi, erau din altă ţară. S-a plătit suma de 10.000 de euro”, a dat ministrul Sorina Pintea un exemplu de recompensă plătită de autorităţile române către hackeri din străinătate.

„Sistemul CNAS nu e afectat”

Ministrul Sănătăţii că, deşi activitatea spitalelor este îngreunată din cauza atacului cibernetic, pacienţii nu trebuie să fie speriaţi, susţine Pintea, deoarece este o problemă a unităţilor medicale, care nu afectează în mod direct persoanele fizice. Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu e afectat, deoarece „Platforma PIAS are trei filtre”, a mai spus ministrul.

„Există un sistem informatic comun al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pe lângă acest sistem informatic comun, fiecare spital are sistemul informativ propriu, cu care gestionează datele din spitalul respectiv. Teoretic, sistemul informatic al fiecărui spital ar trebui să aibă mentenanţă asigurată, 24 din 24 de ore. Dar, repet, nu este obligaţia tuturor de a avea acelaşi sistem, există mai multe sisteme utilizate în acest moment în România de către spitale, unul singur comun pe care se fac raportări către Casa Naţională”, a mai precizat Pintea.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a anunţat că, din datele existente până ieri, patru spitale au fost afectate de un ransomware, fiind vorba despre: „Victor Babeş” din Bucureşti şi cele din Huşi, Dorohoi şi Alba. Reprezentanţii SRI spun, de asemenea, că niciunul dintre spitalele afectate nu avea antivirus pentru sistemele informatice.

600.000 $ plătiţi de un orăşel din SUA

Atacurile hackerilor s-au intensificat şi în alte părţi ale lumii. Autorităţile din Riviera Beach, un oraș din Florida (SUA) au căzut de accord, zilele trecute, să plătească 600.000 de dolari răscumpărare hackerilor care au furat datele din sistemul informatic, în urmă cu trei săptămâni, şi le-au criptat. Se pare că hackerii au intrat în sistemul orașului atunci când un angajat a deschis un e-mail care le-a permis să încarce programe malware.

 

×