x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Soluţie pentru criza de la “Colentina”

Soluţie pentru criza de la “Colentina”

de Monica Cosac    |    15 Feb 2017   •   10:50
Soluţie pentru criza de la “Colentina”
Sursa foto: sudok1/Getty Images/iStockphoto

După ce au avertizat în mediul online că viaţa pacienţilor este pusă în pericol din cauza unor decizii administrative şi a lipsei de personal, neurochirurgii Ionuţ Gobej şi Dorin Bică, împreună cu şeful Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Colentina, Lelia Iliescu, au cerut ieri deblocarea şi scoaterea la concurs a posturilor şi angajarea de personal medical având în vedere că există un deficit. Cei trei medici spun că, după ora 15.00 nu se mai pot face operaţii decât pe bază de voluntariat, iar soluţia pentru rezolvarea problemei este angajarea de personal.

 

“Nu se mai poate opera după ora 15.00 decât prin voluntariat. O soluţie ar fi angajarea de personal şi organizarea lui în două ture care ar putea asigura o permanenţă. Administraţia Spitalelor se pare că a trimis spre aprobare ieri (n.r. - luni) posturi pentru Secţia de Terapie Intensivă, fapt ce ar putea duce la deblocarea situaţiei”, a spus neurochirurgul Ionuţ Gobej, într-o conferinţă de presă, subliniind că nici el şi nici colegul său, medicul Dorin Bică, nu au beneficiat niciodată de plata orelor suplimentare. Neurochirurgul precizează, însă, că acest lucru ar trebui făcut pentru personalul care lucrează în secţiile de Neurochirurgie şi ATI.

 

Medicii au subliniat faptul că ei au cerut conducerii să asigure personalul necesar în secţia de Terapie Intensivă (ATI1) - unde în prezent se lucrează cu doar o treime din personal - astfel încât să poată efectua operațiile.

 

“Cerinţa mea este de scoatere la concurs a posturilor deficitare, promisiune oferită de doamna manager, de reprezentantul ASSMB şi de către domnul secretar de stat (...), astfel încât situaţia să revină la normal şi să ne putem trata pacienţii aşa cum putem noi cel mai bine şi să le acordăm întreaga noastră atenţie. (...) Vrem oameni să asigurăm două-trei ture şi să ne facem în siguranţă actul medical. Nu vrem ore suplimentare, vrem angajarea personalului conform normativului ATI, atât”, a spus şi şefa Secţiei ATI 1, Lelia Iliescu. Totodată, Lelia Iliescu a precizat că secţia ATI 1, pe care o conduce, a permis clasarea spitalului într-un rang superior şi implicit o finanţare mai mare a spitalului: 17%.

 

Medicii vor să deschidă al doilea bloc operator şi solicită Primăriei Capitalei să aloce un milion de euro pentru Neurochirurgie şi nouă milioane de euro pentru dezvoltarea celorlalte secţii ale spitalului.

 

 

În noua secţie de Neurochirurgie, în primul an de activitate (2015) au fost operaţi 100 de bolnavi, 300 în al doilea an, iar, pentru 2017, medicii estimează că vor avea 600 de cazuri.

 

 

 

 

×