x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Valul de caniculă aduce toxiinfecţii alimentare

0
Autor: Diana Scarlat 01 Aug 2016 - 10:30
Valul de caniculă aduce toxiinfecţii alimentare
Vezi galeria foto

Căldura extremă, pe o perioadă foarte lungă de timp, aduce în fiecare vară un val de toxiinfecții alimentare, mai ales pe litoral. Cauzele sunt multiple, de la consumul de alimente cumpărate de pe mesele pliante ale vânzătorilor ambulanți, pe care autoritățile nu ajung să le verifice, de cele mai multe ori, până la contaminarea cu bacterii sau virusuri la locurile de joacă ale copiilor, în piscine sau în apa mării. Un focar de toxiinfecție alimentară poate duce toți clienții unui restaurant la spital, în aceeași zi, dar astfel de cazuri încă nu s-au înregistrat.

Semnele intoxicației alimentare sunt de natură gastro-intestinală: diaree, greață, dureri de cap, febră cu frisoane, transpirație excesivă, amețeli, lăcrimarea ochilor, salivația excesivă, confuzie mentală, vărsături, dureri abdominale și stare generală de slăbiciune. Acestea diferă în funcție de agentul patogen implicat. În timpul caniculei prelungite, microorganismele se înmulţesc extrem de rapid în alimentele perisabile. Cele mai periculoase obiceiuri ale consumatorilor din România sunt acelea de a cumpăra mâncare de la vânzătorii ambulanţi, în special porumb fiert sau copt de pe plajă, dar și gogoşi, merdenele sau, mai rău, carne și pește, preparate pe grătare improvizate. Riscul crescut de contaminare este cauzat în principal de condiţiile improprii de igienă, la prepararea alimentelor, dar și de condițiile improprii de depozitare şi conservarea incorectă a alimentelor. În primul rând, un pui cu salmonella poate fi preparat la temperatură foarte ridicată, astfel încât virusul să nu mai fie transmis la consumator, însă, când cuțitul folosit la tăierea cărnii nu a fost spălat și a fost folosit pentru a se tăia legume, brânzeturi, pâine sau orice altceva, virusul se transmite prin celelalte alimente, care au fost astfel contaminate”, explică Sorin Mierlea, președintele Asociației Nationale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPSR).  

 

Focare de bacterii și virusuri

Autoritățile de control din alimentația publică sunt prezente în permanență pe litoral, la hoteluri, restaurante și în magazine, pentru a evita declanșarea focarelor de toxiinfecții alimentare. „Focar de toxiinfecție alimentară înseamnă că cel puțin 40% dintre cei care au consumat din mâncarea unui restaurant s-au îmbolnăvit imediat, așa cum se întâmplă la nunți, în tabere și în alte locuri aglolmerate unde se vinde mâncare. Trebuie să ținem cont de faptul că e vară, e caniculă, alimentele se pot altera foarte ușor, dar, pe de altă parte, nu avem obiceiul de a ne spăla pe mâini, mai ales copiii sau cei care servesc la masă și șterg mesele. Toxiinfecția alimentară este cauzată de un virus sau de o bacterie și nu trece fără tratament medicamentos”, mai spune Sorin Mierlea. Simptomele pot fi aceleași ca în cazul indigestiei, atunci când se mănâncă în exces, sau ca în caz de insolație, însă acestea din urmă sunt mai ușor de tratat și nu se depistează un virus, o bacterie sau alt parazit, în urma analizelor pacienților. Dacă se depistează cauza toxiinfecției alimentare, autoritățile de control trebuie să verifice comercianții indicați de clienții care s-au îmbolnăvit, iar analizele de laborator indică dacă virusul, bacteria sau alți paraziți au fost găsiți și în alimentele verificate la respectivii comercianți.

Și apa mării poate fi contaminată

În plin sezon estival, când numărul turiștilor care intră în apa mării în același timp este extrem de mare, iar căldura este excesivă, unele virusuri sau bacterii pot transmise și prin acest mediu. Litoralul bulgăresc s-a confruntat, în  2014, cu o situație de contaminare a apei mării cu „Escherichia coli” și „enterococi intestinali”, la Varna.

 

Toxiinfecția alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene: bacterii, virusuri sau alți paraziţi.

 

„Se poate vorbi despre un focar de toxiinfecție alimentară dacă un număr mare de oameni este afectat, din aceeași sursă. Rezultatele nu se pot da pe loc, ci după ce se verifică toate analizele”, Bogdan Pandelică, președinte ANPC

 

Regulile de igienă nerespectate în perioadele de caniculă pot trimite la spital mii de consumatori, mai ales dacă mănâncă de la vânzătorii ambulanți

 

Sabotaj sau exces de zel

Paul Anghel, director general al ANPC, a declarat, pe 21 iulie, că la hotelul Mera, din stațiunea Venus, este focar de toxiinfecție alimentară, după ce trei turiști au ajuns la spital. Apoi DSP a dat un comunicat de presă, în același sens „Noi am aruncat toată mâncarea din stoc, deși produsele nu erau expirate, și am schimbat a doua zi toți furnizorii. Am triplat măsurile de igienizare”, explică Mihaela Surin, director executiv al hotelului.

 

 

 

Toți angajații restaurantului de la hotelul Mera poartă mănuși și chiar măști de protecție în bucătărie. Controalele se fac zilnic.

 


 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 




Mihai Tudose: Apar iar „șervețelele” geopolitice pe care unii își împart sferele de influență

Mihai Tudose: Apar iar „șervețelele” geopolitice pe care unii își împart sferele de influență
Mihai Tudose acuză guvernul Orban de non-combat pe rezoluția de susținere a Inițiativei civice pentru protecția minorităților, spunând că e „un cadru ce va stimula separatismul etnic în Europa”: „Apar...

Situație dramatică pentru copiii din întreaga lume: 67% nu au acces la educația online

Situație dramatică pentru copiii din întreaga lume: 67% nu au acces la educația online
Aproximativ 67% dintre elevii din întreaga lume nu au acces la învățământul online. Prin urmare, 1,3 miliarde de copii cu vârste între 3 și 17 ani nu au conexiune la internet și nu pot...

Spitalul groazei, la Reșița: Pacienți cu probleme psihice ținuți goi pe holuri

Spitalul groazei, la Reșița: Pacienți cu probleme psihice ținuți goi pe holuri
Imagini șocante de la Spitalul de Urgență din Reșița, acolo unde pacienții sunt ținuți în condiții greu de imaginat, Mai mulți bolnavii de COVID-19 stau dezbrăcați întinşi pe cimentul rece, în...

Donald Trump, la Casa Albă: Ne vedem peste patru ani

Donald Trump, la Casa Albă: Ne vedem peste patru ani
Președintele american în exercițiu, Donald Trump, a făcut aluzie la o posibilă nouă candidatură la președinția SUA în 2024.  Astfel, Donald Trump a afirmat, în fața invitaților la o recepție...

Alegeri parlamentare 2020. Peste 39.000 de români din diaspora au optat pentru votul prin corespondență

Alegeri parlamentare 2020. Peste 39.000 de români din diaspora au optat pentru votul prin corespondență
Un număr de 39.244 de români din diaspora au optat pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Ultimul termen până la care plicurile cu voturile românilor din străinătate...

Președintele AEP s-a infectat cu COVID-19. Cine va conduce instituția

Președintele AEP s-a infectat cu COVID-19. Cine va conduce instituția
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2. Responsabilitățile acestuia au fost delegate vicepreședintelui Zsombor Vajda, transmite...

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale, la 5,3%

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale, la 5,3%
În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu...

Marea Britanie este prima țară care a aprobat vaccinul anti-COVID produs de Pfizer

Marea Britanie este prima țară care a aprobat vaccinul anti-COVID produs de Pfizer
Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat folosirea vaccinului coronavirus Pfizer / BioNTech pe scară largă, anunță BBC, scrie Mediafax Autoritatea de reglementare britanică MHRA spune...

Poliţia Rutieră: 10 accidente soldate cu 10 persoane rănite în ultimele 24 de ore, în Capitală

Poliţia Rutieră: 10 accidente soldate cu 10 persoane rănite în ultimele 24 de ore, în Capitală
În ultimele 24 de ore, în Capitală s-au produs 10 accidente rutiere soldate cu 10 persoane rănite ușor, anunță Brigada Rutieră din DGPMB. Traficul rutier este deviat sau restrucționat, ca urmare a...

Veste proastă pentru Băsescu de la Maia Sandu

Veste proastă pentru Băsescu de la Maia Sandu
Președintele ales al Republicii Moldova a declarat, ieri, că nu îi va reda, din oficiu, lui Traian Băsescu, cetățenia basarabeană, retrasă de Igor Dodon, prin decret. Conform...

9 motive ca să vă vaccinați anti-COVID

9 motive ca să vă vaccinați anti-COVID
Românii sunt destul de reticenți față de vaccinarea anti-COVID, după cum reiese din sondajele realizate luna trecută, iar lipsa de informații cu privire la noile tipuri de vaccinuri, pe bază de ARN, neîncredere...

Fostul lider al clanului Duduianu a murit în penitenciar

Fostul lider al clanului Duduianu a murit în penitenciar
Nicolae Duduianu, tatăl lui Emi Pian, liderul clanului interlop Duduianu din Capitală, a murit în Penitenciarul Mioveni. Potrivit Antena 3, Nicolae Duduianu a murit, noaptea trecută, în urma unui...

Președintele și premierul, felicitați de comuniștii din Vietnam

Președintele și premierul, felicitați de comuniștii din Vietnam
Secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, care este şi preşedintele ţării, a transmis un mesaj de felicitare omologului său din România, Klaus Iohannis, cu ocazia celei de-a 102-a...

Paradă Verde cu roabă şi hârleţ

Paradă Verde cu roabă şi hârleţ
Pentru că a fost cel mai secetos an din istoria recentă a României și fiindcă autorităţile s-au remarcat prin inacţiune, voluntarii Greenpeace au organizat o Paradă Verde, de Ziua Naţională a României. La...

Steagul României, arborat pe vârf de munte

Steagul României, arborat pe vârf de munte
Galerie Foto Ziua României a fost sărbătorită, ieri, și pe vârf de munte, pe mai multe creste din Carpați, unde temerarii au arborat tricolorul. Cel mai spectaculos moment a fost arborarea drapelului României pe Vârful...
Serviciul de email marketing furnizat de