Vremea va intra într-un proces de răcire începând de sâmbătă, dinspre regiunile vestice, de unde vor începe şi precipitaţiile în noaptea de duminică spre luni, a anunţat vineri directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.
"Precipitaţiile vor fi mai consistente şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării în noaptea de luni spre marţi şi în cursul zilei de marţi. Vor fi posibile cantităţi de peste 40-50 de litri/mp, îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali, Moldova, Oltenia, Banat şi în acest sens vom emite avertizări meteo mâine la prânz sau cel mai probabil duminică dimineaţă, pentru că intensitatea mai mare a fenomenelor va fi începând de duminică noaptea", a precizat Florinela Georgescu la o videoconferinţă cu prefecţii, la sediul MAI.
Perioada de răcire va continua până spre sfârşitul lunii, când temperaturile vor fi şi cu 10-15 grade mai coborâte, faţă de cele din aceste zile. În aceste condiţii, în zona montană cea mai înaltă vor fi posibile şi precipitaţii mixte. Mai există semnalul unui episod cu precipitaţii mai importante la sfârşitul lunii octombrie şi primele zile ale lunii noiembrie, a spus directorul general adjunct al ANM.
Potrivit acesteia, semnalul general pentru luna noiembrie este acela că temperaturile medii vor putea fi mai ridicate faţă de normal pe partea de sud, sud-vest şi local în vestul teritoriului, apropiate de norma climatologică în rest, iar în rest precipitaţiile să fie în general excedentare, exceptând zone mai reduse din partea de sud şi de vest a teritoriului.
"În zona montană putem avea şi cantităţi totale acumulate în luna noiembrie între 70 şi 100 de litri/mp. Este luna în care pot apărea primele manifestări de viscol în zona mai înaltă. Însă sezonul specific viscolelor începe în luna decembrie. Astfel, estimarea pentru luna decembrie, din punct de vedere al precipitaţiilor, arată un posibil excedent în partea de centru, sud, sud-est a ţării, temperaturi normale în general. Aceste semnale combinate ar putea indica o probabilitate de apariţie a viscolelor, episoade cu ger, temperaturi negative care să favorizeze apariţia ninsorilor şi în zonele mai joase", a estimat Georgescu.
Potrivit directorului general adjunct al ANM, în luna decembrie, în mod normal, apar episoade cu ger pe zone mai extinse, cu temperaturi sub minus 20 de grade, iar pentru luna ianuarie "semnalul dat de centrul european şi de alte centre climatologice din lume este că temperaturile ar putea fi sub media climatologică pe partea de nord şi de centru a teritoriului, apropiate de normă în rest, iar precipitaţiile să fie mai multe în partea de centru şi de vest a ţării".
"Acest semnal poate fi îngrijorător, ştiut faptul că luna ianuarie este statistic cea mai rece lună din calendar, în care în nopţile cele mai reci putem avea temperaturi sub minus 30 de grade şi acest semnal al unor temperaturi mai scăzute decât norma este un semnal al unor episoade de ger", a arătat Florinela Georgescu.
Ea a mai precizat că centrele climatologice din lume vorbesc despre posibilitatea ca fenomenele cele mai severe să fie în a doua parte a iernii.
"Deci trebuie să fim foarte atenţi ce urmează dincolo de jumătatea lunii ianuarie şi mai ales în luna februarie, ştiut fiind că în ultimii ani episoadele cu ger mai sever au fost în această perioadă a iernii", a spus Georgescu la o videoconferinţă cu prefecţii pe tema pregătirilor pentru întâmpinarea sezonului de iarnă. Agerpres