x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea S-a întors iarna în România: Este Cod Portocaliu de viscol în mai multe zone din țară

S-a întors iarna în România: Este Cod Portocaliu de viscol în mai multe zone din țară

de Andreea Tiron    |    22 Dec 2023   •   07:51
S-a întors iarna în România: Este Cod Portocaliu de viscol în mai multe zone din țară
Sursa foto: ANM

Un copac a căzut pe DN 18, în Pasul Gutâi, din județul Maramureș, în vreme ce în județul Harghita sunt condții de ploaie și lapoviță, fiind favorizată depunerea de polei. Circulația rutieră se desfășoară cu dificultate în mai multe zone din Transilvania, vineri dimineața.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu de viscol puternic în zona montană înaltă (în general la peste 1500 m), valabilă în intervalul 22 decembrie, ora 18.00 – 24 decembrie, ora 10.00.

Iată zonele afectate:

zona montantă înaltă (în general la peste 1500m). Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110...120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită.

"Înainte de a pleca la drum, informați-vă cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasați și echipați-vă mașina corespunzător, respectiv cu anvelope de iarna și chiar cu lanțuri dacă situația o impune!!!", transmite CNADNR

Cum se circulă la această oră

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, din cauza unui copac căzut vineri dimineața pe drum, circulația rutieră este oprită pe DN 18 Baia Mare-Sighetu Marmației, în Pasul Gutâi, județul Maramureș. Se acționează pentru îndepărtarea acestuia.

Sunt semnalate precipitații sub formă de ploaie și lapoviță pe DN 13B Praid-Gheorgheni și DN 15 Borsec-Tulgheș, județul Harghita, fiind favorizată depunerea de polei. Se acționează cu utilaje care împrăștie material antiderapant.

De asemenea, se circulă în condiții de iarnă, fiind precipitații slabe sub formă de ninsoare în zona montană a județelor Alba, Bistrița–Năsăud și Maramureș.

Ceața reduce vizibilitatea în trafic sub 200 de metri, pe alocuri chiar și sub 50 de metri, pe mai multe drumuri din județele Ilfov și Olt.

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța , A3 București-Ploiești, DN 1 Ploiești-Brașov și DN 7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu, se circulă pe un carosabil preponderent uscat, fără precipitații, vizibilitatea fiind bună.

Pentru reducerea riscului rutier, polițiștii rutieri le recomandă șoferilor să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum, să ia în considerare că distanța de frânare crește pe un carosabil umed sau alunecos, să-și asigure o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă și geamuri laterale și să folosească luminile de ceață dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen.

Totodată, polițțiștii le reamintesc șoferilor că pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, transmite Mediafax

Avertizare COD PORTOCALIU de viscol puternic pentru zona de N-V a județului Alba.

În intervalul 22 decembrie ora 18 până în 24 decembrie ora 10, meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu care prevede că în zona montană înaltă (în general la peste 1500m), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110...120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă

În cazul manifestării fenomenelor prognozate, ISU Alba recomandă:

"Pentru evitarea unor blocaje din cauza condițiilor meteorologice, recomandăm conducătorilor auto care se deplasează în zone montane să se intereseze asupra condițiilor de drum, să aibă mașinile echipate corespunzător pentru zăpadă și să manifeste prudență maximă.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Nu ezitați să apelați numărul unic de urgență 112, dacă identificați o situație care pune în pericol viață unui cetățean, sau chiar a dumneavoastră!"

×
Subiecte în articol: cod portocaliu viscol zăpadă