x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Profesorii, scoși la pensie de sistemul electronic

Profesorii, scoși la pensie de sistemul electronic

de Diana Scarlat    |    13 Mar 2025   •   06:40
Profesorii, scoși la pensie de sistemul electronic

O modificare a legislației referitoare la pensionarea funcționarilor publici a fost transpusă de Ministerul Muncii și pentru profesorii din sistemul preuniversitar, astfel încât cei care sunt în pragul pensionării s-ar putea trezi scoși din sistem în mijlocul anului școlar.

Sindicatele s-au revoltat și au cerut explicații Ministerului Educației, care acum trebuie să rezolve problema, în interiorul Guvernului. Panica este justificată, având în vedere situația produsă în anul 2011, când profesorii universitari au fost scoși la pensie automat, în ziua împlinirii vârstei legale de ieșire din activitate, prin Legea educației care a intrat în vigoare în acel an. Ministerul Educației a explicat, pentru Jurnalul, că situația se va rezolva, pentru că profesorii beneficiază de o lege specială și nu pot fi eliminați din sistem până la finalul anului școlar.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, organizații sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, au cerut clarificări, de urgență, de la Ministrul Educației, în privința Ordonanței de Urgență nr. 9 din 6 martie 2025 care ar afecta aproape toate școlile și liceele din țară. Actul normativ a fost transmis școlilor și a creat panică, având în vedere faptul că activitatea se desfășoară cu ajutorul a mii de suplinitori pensionari sau chiar personal auxiliar care cumulează pensiile cu salariul, iar prevederea actuală i-ar scoate automat din sistem, chiar în mijlocul anului școlar.

Conform acestei OUG, în momentul în care este emisă decizia de pensionare, raportul de muncă al profesorilor încetează de drept, chiar dacă aceștia au solicitat suspendarea plății pensiei. Sindicatele sunt revoltate și consideră că Executivul „face tot posibilul să blocheze activitatea în sistemul de învățământ”. 

„După ce ne-au ținut în grevă peste 3 săptămâni, după ce au amânat majorările salariale prin tergiversarea aprobării noului proiect al Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, acum membrii Executivului vor să închidă peste noapte contractele de muncă pentru toți cei care au primit deciziile de pensionare, indiferent dacă sunt indispensabili pentru unitățile de învățământ. Și au făcut totul pe sub masă, fără consultarea partenerilor sociali, cu un articol ascuns într-o ordonanță de urgență privind gazele naturale. Cel puțin asta reiese din măsurile anunțate de inspectorate care vin să interpreteze dispozițiile art. IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2025. Nu mai contează că suntem în mijlocul anului școlar, nu mai contează nimic, contează doar să scăpăm de pensionarii care-și completau veniturile și așa mici după o viață dedicată școlii românești”, este mesajul transmis de cele două confederații sindicale care au cerut intervenția de urgență a Ministerului Educației, pentru rezolvarea acestei probleme.

MEC intervine în favoarea profesorilor

OUG nr. 9/2025 pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere şi schimbare a destinaţiei, conversia sau modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 1261/2024 privind aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a proiectelor de extindere şi schimbare a destinaţiei, conversia sau modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203/07.03.2025), prevede, la Art. IV: „La articolul 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins: «(10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplineşte condiţiile de pensionare şi pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condiţiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plăţii pensiei.»” 

Reprezentanții Ministerului Educației au explicat, pentru Jurnalul, că MEC nu a fost inițiator și nici semnatar al respectivei OUG și a solicitat clarificări din partea Ministerului Muncii, pentru o corectă interpretare a aplicabilității acestei ordonanțe în domeniul educației. Din perspectiva Ministerului Educației, profesorii nu pot fi scoși din sistem la împlinirea vârstei de pensionare și nici nu li se poate lua dreptul de a preda în continuare, având în vedere problemele legate de deficitul de personal. Nu se poate interzice cumulul pensiei cu salariul în acest domeniu de activitate.

Legea nu se poate schimba prin OUG

Și confederațiile sindicale atrag atenția asupra cadrului legislativ care le permite profesorilor să rămână la catedră, chiar dacă împlinesc vârsta de pensionare, iar legea nu se poate modifica printr-un articol dintr-o Ordonanță de Urgență.

„În cazul personalului didactic auxiliar și administrativ din învățământ s-a procedat, în temeiul art. 56 alin. (1) lit. c), la încetarea de drept a contractului individual de muncă pe care îl executau anterior pensionării. În cazul personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control – pentru care se aplică prevederile speciale ale art. 229 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – acestuia îi încetează, de regulă, contractul individual de muncă la încheierea anului școlar. De aceea, pentru salariații din învățământ – indiferent de categoria profesională din care fac parte – încadrați în cumul pensie cu salariu, de fapt, nici nu se pune problema aplicării art. IV din O.U.G. nr. 9/2025.”, arată și confederațiile sindicale. 

Sindicatele au solicitat MEC să dispună, în regim de urgență, măsurile necesare pentru ca în unitățile de învățământ preuniversitar să nu se procedeze la încetarea de drept - în temeiul art. IV din O.U.G. nr. 9/2025, respectiv al art. 38 alin. (10) din Legea-cadru nr. 153/2017 - a contractelor individuale de muncă ale salariaților care cumulează pensia cu salariul.

Încadrarea la plata cu ora nu poate fi interzisă

În interpretarea dată de MEC, textul OUG nr. 9/2025 se referă la salariații contractuali care au decizia de pensionare emisă, dar nu se interzice reangajarea acestora. Cadrele didactice beneficiază și de o lege specială care prevede ieșirea la pensie la finalul anului școlar, chiar dacă vârsta de pensionare este împlinită pe parcursul anului. Chiar dacă a existat o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind scoaterea automată la pensie a funcționarilor publici și articolul din OUG nr. 9/2025 se referă unitar la toții funcționarii, prevederea aceasta nu ar trebui să afecteze cadrele didactice, conform Ministerului Educației, iar dacă Ministerul Muncii a introdus și profesorii în categoria celor pensionabili în ziua împlinirii vârstei legale, MEC va solicita introducerea unei excepții, în cazul acestora.

Problema cumulului pensiei cu salariul este deja rezolvată, din punctul de vedere al Ministerului Educației, pentru că profesorii suplinitori pensionari sunt încadrați la plata cu ora, la fel ca până acum. „Menționăm că, în cazul personalului didactic, acesta este încadrat în regim de plată cu ora, cu un contract de muncă nou și acoperă acele discipline deficitare în resursă umană”, a explicat Ministerul Educației, pentru Jurnalul.

Exceptarea personalului din școli de la cumulul pensiei cu salariul

Confederațiile sindicale au cerut Ministerului Educației modificarea urgentă a legii, astfel încât personalul din școli să fie clar exceptat de la regulile care limitează cumulul pensiei cu salariul. „În egală măsură, vă rugăm să întreprindeți demersuri la nivelul Executivului pentru abrogarea art. IV din O.U.G. nr. 9/2025 sau, cel puțin, pentru modificarea textului – în sensul clarificării că se aplică doar personalului plătit din fonduri publice cărora li s-au aplicat prevederile Codului administrativ și al exceptării personalului din învățământ de la aplicarea art. 38 alin. (10) din Legea-cadru nr. 153/2017.”, au precizat sindicatele, într-o adresă către MEC.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×