Este preferată de turişti datorită lacurilor cu apă sărată: Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor. Acestea sunt “micile mări” din inima munţilor – mări nordice, demne de vikingi, dacă e să luăm în seamă temperatura, verile fiind mai răcoroase decât în restul ţării, în luna iulie ajungând la 19 grade C.
Centrele de tratament pun la dispoziţia turiştilor împachetări cu nămol, hidroterapie, bazine cu apă minerală sărată, luată din lacurile aflate în vecinătatea staţiunii, sală de gimnastică. Pot fi astfel tratate în special afecţiunile ginecologice, reumatismale şi cardiovasculare.
Turiştii se pot caza în hoteluri, vile şi pensiuni, Sovata dispunând de aproximativ 2.000 de locuri de cazare. Un sejur de şapte nopţi la un hotel de patru stele (cu centru Spa, piscină interioară, posibilităţi de tratament) ajunge în luna iulie şi la 1.400 lei de persoană. În tarif sunt incluse demipensiunea, accesul la piscină, saună, gimnastică, intrarea la Lacul Ursu.
Cura balneară este contar cost, dar vă veţi afla sub supravegherea unui doctor. La un hotel de două stele, un sejur de şapte nopţi, în luna iulie este tarifat la preţul de 900 lei (demipensiune). Dintre programele de divertisment, turiştii pot alege excursiile la Salina Praid (aflată la 6 kilometri), Lacul Roşu (75 kilometri) sau centrul de olărit Corund (12 kilometri). Nu pot fi omise micile trasee ce străbat pădurile cocoţate pe dealuri sau excursiile cu bicicleta. De asemenea, restaurantele, discotecile şi barurile din staţiune sunt pregătite să-şi mulţumească
oaspeţii. În timpul iernii, turiştii vin la Sovata pentru pârtia de schi, aflată la doar 6 kilometri de staţiune.
Ca să ajungeţi din Bucureşti la Sovata cu maşina veţi avea de străbătut 346 kilometri. Cu trenul puteţi merge până în Târgu Mureş (rapid, se schimbă în Braşov, aproximativ 10 ore) şi de acolo luaţi un autobuz (74 de kilometri parcurşi într-o oră şi un sfert).