x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber 4 obiceiuri specifice câinilor și interpretările lor

4 obiceiuri specifice câinilor și interpretările lor

04 Feb 2020   •   16:46
4 obiceiuri specifice câinilor și interpretările lor
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

Câinii prezintă mai multe tipuri de comportamente. Unele dintre ele sunt simple, în timp ce altele sunt greu de interpretat. Dacă dorești să îți înțelegeți prietenul canin și să construieși o relație bună cu el, ar trebui să începi prin a ști ce înseamnă aceste obiceiuri și cum să citești limbajul corpului canin.

Gesturile cățelușului tău pot transmite multe despre starea lui de spirit. Și, deși nu înțelegi limba canină, trebuie să înveți să interpretezi comportamentul patrupedului său. Există multe motive pentru care obiceiurile câinelui arată o problemă de sănătate, de aceea trebuie să le acorzi o deosebită, pentru a-l putea ajuta.

Acest articol explică 5 comportamente comune ale câinilor. Iată cum să reacționezi la ele:

  1. Alergatul în jurul cozii

Câinele tău se învârte în jurul cozii? Acesta este un comportament comun la câini. În unele cazuri, alergatul în jurul cozii este o activitate naturală, ludică. Cu toate acestea, dacă este excesivă poate fi un semn al unei probleme de sănătate.

Dacă patrupedul își roade coada când o prinde, atunci ar putea avea o problemă cu pielea sau glandele anale și trebuie sa mergi la veterinar. Cățelul ar putea avea nevoie de deparazitare, așa că trebuie să apelezi la sfaturi medicale. Veterinarul va da un diagnostic și va prescrie tratamentul antiparazitar corespunzător și produse cât mai ușor de administrat. Iar pentru a evita astfel de situații trebuie să mergi periodic la control și să respecți o schemă de tratament, întocmită de medicul veterinar.

Alergatul cozii constantă și intensă poate fi un semn al unei tulburări obsesiv-compulsive (TOC). Da, TOC afectează câinii, deși acest lucru nu este deosebit de frecvent.

  1. Înclinarea capului

Mulți posesori de animale de companie și-au văzut cățelul înclinând capul într-o parte ca și cum ar pune o întrebare. Acest lucru se întâmplă atunci când câinii aud un sunet nou sau văd ceva ce nu prea înțeleg. Înclinarea capului este frecventă în primele luni de viață, însă poate avea și alte semnificații. Câinele își poate înclina capul în lateral pentru a-și găsi o poziție mai bună sau pentru a auzi ori vedea ceva.

Trebuie să iei în considerare faptul că mușchii urechii unui câine pot obstrucționa vederea. Dacă rămâne înclinat și pare să nu aibă control asupra acestuia, ar putea fi vorba despre o infecție la ureche sau o problemă la creier. Consultă un veterinar cât mai curând posibil dacă observi o înclinare a capului suspectă.

  1. Respirația urât mirosătoare

Dacă observi o schimbare semnificativă a respirației câinelui ar fi cazul să faci o vizită la medicul veterinar, deoarece cățelușul ar putea o problemă ce ține de sănătatea orală. O modificare a mirosului respirației câinelui poate fi, de asemenea, un motiv de îngrijorare în ceea ce privește tractul gastrointestinal, ficatul sau rinichii. Dacă respirația câinelui miroase a urină, de exemplu, ar putea avea o problema la rinichi. Respirația cu miros dulce este un semn pentru medicii veterinari că ar putea avea diabet (mai ales dacă bea multă apă și urinează mai des).

  1. Mușcatul

Câinii pot mușca în timp ce învață să comunice cu stăpânii lor. Acest lucru se întâmplă de obicei în timp ce se joacă, deoarece cățelușii tineri comunică adesea cu gura atunci când interacționează cu oamenii.

Un alt motiv pentru care un cățel mușcă poate fi din anxietate sau frică. Poți identifica motivul pentru care animalul tău mușcă? Starea lui de spirit influențează acțiunile sale? Dacă ai probleme și nu-l poți învăța să nu mai muște, ia în considerare un dresor. Medicul veterinar ar putea să-ți recomande unul.

Majoritatea câinilor abandonați prezintă traume și sunt agresivi. Dacă ești iubitor de animale, adoptă sau donează pentru centrele care adăpostesc astfel de animăluțe.

×