România, ca multe alte locuri din lume, ascunde locuri pline de mister, purtătoare de legende care dăinuie peste ani și ani.
Una dintre cele mai tainice legende aparține Bărăganului. Mulți cred că Bărăganul este doar o câmpie nesfârșită, unde iarna “mușcă” viscolul, iar vara soarele arde ucigător. Însă, foarte puțini oameni cunosc suita de mistere care învăluie oceanul de câmpie dintre Marea Neagră, Carpați și Dunăre, un tarâm evocat deseori de Panait Istrati și Fănuș Neagu.
Cea mai veche legendă din Bărăgan datează de pe vremea invaziei turce, iar grozăviile s-ar fi petrecut între Călărași și Lehliu, în comuna Dor Mărunt, celebră nu demult pentru frumoșii armăsari care alcătuiau cea mai mare herghelie de cai de rasă din Bărăgan.
Conform legendelor locale, aici se află îngropate numeroase comori păzite de blesteme crunte, străjuite de flăcări fantastice, de un albastru nelumesc ce dansează în puterea nopții pe necuprinsul câmpurilor. Locurile sunt secrete, iar duhurile care le protejează se transformă, spune povestea, în flăcări albastre care "dansează" uneori deasupra câmpurilor. Cine ajunge la ele nu scapă de blesteme. Poveștile de sute de ani, care s-au ţesut în jurul averilor impresionante, i-au cutremurat pe oameni.
....................
Citește mai departe despre COMOARA BLESTEMATĂ DE LA DOR MĂRUNT și alte legende din Bărăgan