x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cea mai „cool” cetate ţărănească: Saschiz

Cea mai „cool” cetate ţărănească: Saschiz

de Diana Scarlat    |    22 Oct 2019   •   10:33
Cea mai „cool” cetate ţărănească: Saschiz

Recent scoasă din anonimat, după ce fundaţia ADEPT Transilvania a reuşit să aducă aici pasionaţii de ciclism şi corporatiştii iubitori de noutate, cetatea ţărănească Saschiz a devenit o atracţie pentru turiştii români şi străini care vizitează Transilvania. Deşi este într-o stare avansată de degradare şi încă nu au început lucrările de restaurare, cetatea aşezată pe vârful unui deal este spectaculoasă prin pitorescul ei. Pentru cei care caută îmbinarea urmelor istoriei cu relaxarea în natură şi mişcarea în aer liber, cetatea oferă şi câteva trasee foarte bune pentru biciclişti

Foarte aproape de Sighişoara şi de Viscri, localitatea Saschiz, care a preluat denumirea de la cetatea ţărănească ridicată aici în jurul anilor 1308-1310, începe să devină localitate turistică, după ce a reuşit să atragă atenţia multor amatori de noutate. Locuri de cazare sunt puţine, însă cei mai mulţi vizitatori aleg să se cazeze în Sighişoara şi să-şi petreacă timpul liber în această zonă. Traseele de biciclete, atât pe carosabil, cât şi prin pădure, au grade diferite de dificultate şi atrag precum un magnet turiştii români şi străini. La Saschiz se organizeză anual şi competiţii pentru biciclişti, la care participă sute de pasionaţi ai sportului pe două roţi, în natură.

 

Cursa de mountain-bike care leagă şase cetăţi

 

Unul dintre cele mai importante concursuri de mountain-bike din România este TBT Race (The Transilvania Mountain Bike Trail Race) - concept al fundaţiei Adept Transilvania - o cursă care leagă şase cetăţi medievale forificate din Transilvania, monumente UNESCO: Saschiz - Viscri - Criţ - Meşendorf - Cloaşterf - Buneşti. Cea de-a VI-a ediţie TBT Race, organizată pe 17 august 2019, a ajuns la cifre record: 1.200 de competitori, 2.000 de spectatori şi 250 organizatori, adică un total de 3.450 de participanţi. Evenimentul durează trei zile, în care participanţii se bucură inclusiv de lecţii de istorie în aer liber, tradiţii săseşti autentice şi, bineînţeles, experienţe culinare unice.

 

Pe urmele istoriei şi ale legendelor

 

Povestea acestor locuri a început în neolitic, însă prima atestare documentară datează de la începutul secolului al XIV-lea. Istoria arată că Saschizul rivaliza, la un moment dat, chiar cu Sighisoara, prin frumusetea si popularitatea cetăţii. Astăzi au mai rămas ruinele cetăţii ţărăneşti, care oferă privirii o perspectivă fascinantă. Traseele cele mai dificile, pentru bicicliştii profesionişti, pleacă din spatele cetăţii, prin pădure, dar sunt destul de puţini cei care se aventurează pe această rută, cu pante abrupte, pietre şi rădăcni de copaci. Cei care vor să viziteze localitatea, ca spectatori, sunt încântaţi de vechea Biserică Evanghelică, ce a fost ridicată aici de coloniştii saşi, în anul 1496. Este una dintre bisericile săseşti cu elemente de fortificaţie, construită în stil gotic. Din exterior, pare un adevărat bastion, iar fortificaţia servea drept adăpost pentru locuitorii de aici, în caz de război. Turnul cu Ceas este spectaculos şi aminteşte, prin arhitectură, de cel de la Sighisoara, care, de altfel, a fost chiar modelul pentru cel de la Saschiz, specific arhitecturii săseşti din secolul al XV-lea. Cetatea Ţărănească a fost prima construită aici, în secolul al XIV-lea, având ca scop protecţia locuitorilor în faţa invadatorilor din Evul Mediu. Fortificaţia a fost prevăzută cu şase turnuri cu funcţii de supraveghere şi de apărare. Fântâna cu adâncime de 65 de metri, care deservea cetatea, este singura care a supravieţuit trecerii timpului, fără a fi deteriorată. Legendele locului spun că exista un tunel între fântână şi centrul actualei comune Saschiz, pe unde locuitorii puteau să fugă spre cetate, pentru a adăposti, în caz de pericol.

Circuitul pentru biciclete poate fi parcurs şi de turiştii care nu ajung „înarmaţi” cu două roţi. Un tur al cetăţilor este oricând binevenit, pentru toate categoriile de vizitatori, iar priveliştea este fascinantă aici, în orice anotimp.

×