Biserica Sfintei Cruci şI a Sfântului Vasile cel Mare, de pe Calea Victoriei, aşteaptă credincioşii, în ajunul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, începând cu orele 16:00, la Slujba Privegherii Înălţării Sfintei Cruci, care va fi urmată de procesiunea “Calea Sfintei Cruci, scară către Cer”, de la Biserica Sfintei Cruci, până în parcul Nicolae Iorga. Cortegiul procesiunii va porni în jurul orelor 19:00, după încheierea sjulbei Vecerniei Mari, Litiei, şI după citirea Acatistului Sfintei Cruci, şI va fi deschis de Sfânta Cruce, de toacă, urmate de ripide, steaguri şi sfinte icoane. Diaconii vor cădi în faţa sfintelor racle în care se un fragment din Sfânta Cruce a Mântuitorului, precum şI moaştele Sfântului Irodion de la Lainici, care vor fi purtate de preoţi. În urma sfintelor racle, procesiunea va fi condusă de unul dintre Preasfinţiţii Episcopi – delegat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel- însoţit de o delegaţie patriarhală şI de soborul de preoţi din Protoieria 1 Capitală şI de cântăreţi. Soborul de preoţi va fi urmat de credincioşi care, ca şI la celelalte trei ediţii ale procesiunii, vor purta cruciuliţe la gât sau o Sfântă Cruce în mână, spre mărturisirea dreptei credinţe. Pe parcursul pelerinajului vor fi intonate cântări de preacinstire a Sfintei Cruci şI a Sfântului Irodion de la Lainici, tropare şI condace. Cortegiul va înconjura parcul Nicolae Iorga, poposind la Troiţa ridicată în 2011 în memoria marelui istoric amintit, a eroilor neamului şI a cinstirii Sfintei Cruci, evenimentul religios continuând cu un scurt concert de cântări religioase. Pelerinajul se va încheia cu înapoierea sfintelor odoare, la Biserica Sfintei Cruci şI a Sfântului Vasile cel Mare, unde sfintele racle vor fi aşezate pentru închinarea credincioşilor. Biserica va rămâne deschisă până la închinarea ultimului credincios, iar duminică, în ziua măritei sărbători a Înălţării Sfintei Cruci, între orele 08:00 şI 12:00 se va oficia Slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie.
“La cea de-a patra ediţie a Procesiunii cu Lemnul Sfintei Cruci, aducem de la mănăstirea Lainici racla cu moaştele Sfântului Irodion – cel care a fost ucenicul, dar şi duhovnicul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.
Importanţa aducerii moaştelor Sfântului Irodion de la Lainici este mare - istorică, ţinând cont că este prima ieşire din mănăstire a sfintelor odoare, iar aceasta se face chiar în locul său natal – Bucureştiul, după mai bine de 160 de ani, în contextul anului omagial al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii în Patriarhia Română. Apoi, înţelegem de la Sfântul Irodion şi de la Sfântul Calinic de la Cernica prin lumina faptelor lor că fiecare dintre noi, indiferent că suntem credincioşi, preoţi sau ierarhi trebuie să ne mărturisim păcatele pentru a ne vindeca de patimi şi a dobândi mântuirea sufletelor, aşa cum ne îndeamnă şi Sfântul Apostol Iacov V, 16 “mărturisiţi-vă deci unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul ca să va vindecaţi”. Momentul mărturisirii noastre prinde un contur bogat de smerenie, văzând cum Sfântul Ierarh Calinic s-a smerit mărturisindu-se chiar ucenicului său, pe care l-a format, arătând prin aceasta că nu tinereţea duhovnicului ci bătrâneţea Harului lui Dumnezeu lucrează în Sfânta Taină a Mărturisirii, precum şi chipul smereniei pe care trebuie să-l luăm în faţă duhovnicului. Un alt mesaj important este acela că fiecare dintre noi trebuie să aibă un duhovnic, în ciuda curentului secularizat promovat de unii psihologi, care îndeamnă la o “evoluţie” în afară bisericii şi împotriva duhovnicului. Sfântul Irodion şi Sfântul Calinic ne arată că prin mărturisirea păcatelor la duhovnic primim iertare de la Dumnezeu şi mântuirea sufletului, lucru pe care un psiholog nu-l poate face. Ca preoţi şi duhovnici, întărim mesajul sfinţilor privitor la Taina Pocăinţei şi al Sfintei Euharistii, prin mărturisiri pline de curaj duhovnicesc, iar această ieşire în cetate dintre zidurile bisericilor, este fără îndoială un moment pe care trebuie să-l punem în valoarecât mai mult. Vă aşteptăm pe toţi să-l întâmpinăm pe Sfântul Irodion cu cântări şi rugăciuni, urmând Lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos”, ne îndeamnă părintele paroh, al Bisericii Sfintei Cruci şI a Sfântului Vasile cel Mare, pr.dr. Cristian Trandafir.