Când vine vorba de tradiții, nu există o țară mai specială decât alta, ci doar moduri unice de a celebra Sărbătorile și trecerea în noul an. Toate îi fac fericiți pe adulți, dar mai ales pe copii, care se bucură de cadouri, de dulciuri minunate și de zile libere. Iată câteva din obiceiurile de final de an ale oamenilor din toată lumea.
Hanuka în Israel
Evreii din toată lumea serbează Hanuca, dar se spune că nu există o celebrare mai strălucitoare decât în Israel. Sărbătoarea ține opt zile și marchează victoria rebeliunii evreiești asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să elenizeze popoarele de sub dominația sa. Fiind o Sărbătoare a Luminii, de Hanuka se aprinde, în fiecare seară, câte o lumânare, cu scopul de a reaminti public, minunea victoriei. Acestea se așează într-un policandru numit hanukia și se aprind, de la stânga la dreapta, în prima seară una, apoi două, trei, până când în a opta seară întregul sfeșnic cu opt brațe va fi aprins.
În tot acest timp copiii se bucură de cadouri, de jocuri, de preparate deosebite, dar și de o săptămână liberă de la școală.
Ajunul Anului Nou în Ecuador
În această țară din America de Sud, o familie îmbracă un om de paie care reprezintă vechiul an. Membrii familiei fac un fel de scrisoare pentru omul din paie, în care își listează toate greșelile. La miezul nopții, ei ard ”sperietoarea” sperând că o dată cu ea vor dispărea și propriile lor greșeli.
Kwanzaa în S.U.A.
Kwanzaa este o celebrare a identității și a comunității consolidate africane, care are loc în Canada și în Statele Unite ale Americii, între 26 decembrie și 1 ianuarie. Aceasta a fost celebrată pentru prima dată în 1966 și este una dintre sărbătorile cu cea mai rapidă creștere în popularitate. O celebrare Kwanzaa include, de multe ori muzică și dansuri tradiționale africane, artă, proză și poezie, ca un omagiu adus originilor strămoșilor.
Omisoka în Japonia
În Japonia, Omisoka, sau Ajunul Anului Nou, este a doua cea mai importantă sărbătoare a anului, după ziua de Anul Nou, considerată începutul unui nou început. În această zi japonezii merg la cumpărături, fac curat, își decorează casele și pregătesc cadourile, iar seara se adună pentru o cină târzie. La miezul nopții, mulți fac vizite la un altar sau un templu. În multe case, există un clopot turnat, care este lovit de 108 de ori, pentru a alunga lucrurile care provoacă suferințe umane.
Ta Chiu în Hong Kong
Cei din Hong Kong se roagă la zei și la fantomele strămoșilor lor, cerându-le să le îndeplinească dorințele pentru anul următor. Preoții citesc cu voce tare numele fiecărei persoane care participă la celebrare apoi dau foc listei. Se spune că fumul care se ridică spre cer le poartă numele și speranțele până la zei.
Pere Noel în Franța
În Franța, Crăciunul se numește Noel și, cu toate că se aseamănă foarte mult cu cel din SUA, spre exemplu, are și câteva lucruri diferite. O figură numită Pere Noel, adică un fel de ”tata Crăciun”, face vizite la domiciliu cu daruri pentru toată familia. În Ajun, copiii lasă pantofii lângă șemineu, pentru ca aceștia să fie umpluți cu daruri, iar dimineața, caută în ei, nerăbdători, fructe, nuci și jucării. Aproape în fiecare casă din Franța există o scenă a Nașterii, care servește ca punct focal de decor și celebrare.
Diwali, festivalul luminii
Festivalul luminii, Diwali, este o sărbătoare celebrată la începutul iernii în țări precum: India, Nepal, Malaysia, Singapore, Sri Lanka, Myanmar, Mauritius, Guyana, Trinidad Tobago, Suriname și Fiji, fiind considerată una dintre cele mai importante tradiții hinduse. Festivalul are loc pe parcursul a cinci zile ce poartă numele de Dhanteras, Narak Chaturdashi, Lakshmi Puja, Padava și Bhai Dooj, fiecare având propria semnificație.
De Crăciun în Alaska
Tradițiile de Crăciun din Alaska sunt similare cu cele din restul Statelor Unite, dar există câteva diferențe unice, care fac din această împărăție a zăpezii un loc special de Crăciun. Copiii merg cu colindul din ușă în ușă purtând un fel de toiaguri cu stele colorate în vârf, cântând «Hristos se naște” și încheindu-și colindele cu urarea: ”Dumnezeu să vă dea mulți ani!”. Răsplata colindătorilor poate include prăjituri, gogoși, tort, precum și plăcintă de pește numită piruk sau somon afumat.
Ziua Sf. Ștefan în Irlanda
Festivitățile de Crăciun, în Irlanda tind să fie mai degrabă religioase decât distractive și durează din Ajunul Crăciunului, până la 6 ianuarie. După Crăciun însă, pe 26 decembrie, în Ziua de Sf. Ștefan, există o tradiție irlandeză, cunoscută sub numele de Wren Day. Copiii merg din ușă în ușă cântând și cer bani pentru ”renul înfometat”. Se înțelege, banii intră în buzunarele lor!
Sviata Vechera în Ucraina
Festivitățile din Ajunul Crăciunului, din Ucraina, sunt cunoscute sub numele Sviata Vechera, ceea ce înseamnă ”Cina Sfântă”. Sărbătoarea începe când prima stea este văzută pe cerul nopții. În comunitățile agricole, capul gospodăriei aduce în casă un snop de grâu care simbolizează culturile de grâu, câteva fire putând fi folosite pentru decorarea mesei.