x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Blana redevine un accesoriu şic pentru amenajarea locuinţei

Blana redevine un accesoriu şic pentru amenajarea locuinţei

de Georgiana Teodorescu    |    12 Apr 2008   •   00:00

Trăim în era multifuncţionalităţii. Totul deţine o funcţie principală şi mai multe funcţii secundare, care face ca orice element să fie experimentat şi în alte domenii.

Trăim în era multifuncţionalităţii. Totul deţine o funcţie principală şi mai multe funcţii secundare, care face ca orice element să fie experimentat şi în alte domenii.

De cele mai multe ori cunoaştem doar funcţionalitatea principală a produsului, ignorîndu-le pe celelalte sau considerîndu-le neimportante.

 

 

Articolul de azi aduce în discuţie un astfel de produs, şi anume blana. Şi îl aducem în discuţie pentru că folosirea lui s-a conturat evident ca trend actual în cadrul marilor evenimente de design din lume, Milano, Paris şi ţările nordice.  

Fiind iniţial folosit ca produs vestimentar, blana a ajuns să acapareze şi alte domenii de utilizare şi actualmente este folosit chiar în designul de interior, unde este întîlnită ca tapiserie pentru canapele şi fotolii, covor într-o zonă principală a locuinţei, în faţa şemineului, în mansardă, ca draperie, cît şi ca obiect de decor al pereţilor.

 

 

 

Istoric

Cum bine ştim, în preistorie blănurile erau utilizate pentru acoperirea corpului pe timpul iernii, dar şi pentru menţinerea căldurii locuinţelor din zonele nordice.

În Clasicism şi Baroc, blănurile de urs alb, de lamă, de zebră din Africa erau folosite ca trofee cîştigate la vînătoare sau reprezentau simple cadouri de lux.

Din ce în ce mai folosite, exportul masiv de blănuri a cunoscut trei etape. Cea franceză – în perioada 1600-1760, cea englezească – între 1760-1816, şi cea americană – între 1816-1850.

 

 

 

La începutul secolului al-XX-lea s-a pus însă în discuţie dispariţia unor specii vînate pentru blana lor şi au fost demarate importante campanii împotriva sacrificării animalelor pentru blană. Chiar şi faimoasele case de modă, care pînă nu demult au folosit blănuri în colecţiile lor, s-au alăturat acestei lupte. De aici şi preţul atît de ridicat al blănii naturale.

 

 

 

Ce tip de design?

Blana este un accesoriu special, atît ca articol vestimentar, cît şi ca obiect de decor. Impusă doar de un design deosebit al camerei în care este utilizată, blana devine elementul principal dintr-o încăpere. De aceea, aceste piese sunt considerate obiecte singulare. Efectul estetic creat este unul cald şi primitor, dar poate fi şi dinamic şi excentric, atunci cînd blana folosită este de zebră, leopard sau lamă. Există mai multe stiluri în care aceste blănuri sunt utilizate. Locuinţele minimaliste folosesc covoarele din blană de lamă albă în living-room sau un fotoliu îmblănit în holul de trecere.

Locuinţele country decorează dining-room-ul cu blănuri de vulpe şi nurcă, în mod simbolistic, ca trofeu. În locuinţele de la munte blănurile sunt nelipsite din faţa şemineului, de pe paturi, dar şi din vestimentaţie. Însă stilul ce s-a impus cel mai mult este cel african care foloseşte blănuri cu modele de zebră, leopard şi cămilă.

 

 

 

Natural şi artificial

Sunt întîlnite două tipuri de blănuri: naturale şi artificiale. La început, blănurile naturale predominau, devenind un accesoriu al bogăţiei şi luxului. Ele erau tratate special pentru a rezista în timp uzurii şi agenţilor degradanţi (schimbări de temperatură, curăţare chimică, vopsiri). Blana falsă este realizată din material sintetic, obţinut din ulei prelucrat, care încearcă să imite 100% înfăţişarea blănii naturale. Şi aceasta este tratată chimic, pentru a rezista frecării, uzării sau curăţării repetate.

 

 

Chinchilla, mielul Persian şi nurca sunt cele mai scumpe blănuri realizate vreodată, dar şi cele mai frumoase.

 

 

O blană de lamă sau alpacă, capră de Siberia sau vacă indiană pot completa cu căldură un interior realizat în spirit alpin, country sau tradiţional nordic. Dacă se caută accente exotice, tribale, sălbatice, se pot utiliza blănuri cu modelul unei girafe, zebre sau cămile.

Dar orice tip de blană se foloseşte şi oricare este contextul în care ea se amplasează, imaginea creată capătă un aer extravagant, glossy degajând în acelaşi timp o senzaţie de confort maxim.

 

 

Apelaţi la specialişti

Se recomandă apelarea la un designer sau la un reprezentant calificat al firmei producătoare de blănuri pentru a nu vă înşela atît în privinţa calităţii materialului, cît şi a preţului.

 

 

De cele mai multe ori, blănurile sunt importate din ţări cu producţie mare, precum Rusia, China sau America, şi sunt însoţite de un certificat de garanţie.

×
Subiecte în articol: blana blanuri idei pentru casa ta