Vaccinurile contribuie decisiv la prevenirea unor boli contagioase și, în anumite cazuri, fatale. Unele vaccinuri fac parte din schema obligatorie, iar altele sunt considerate recomandări. Este însă esențial să urmezi schema de vaccinare potrivită pentru câinele tău. În primele săptămâni de viață, puii de câini au imunitate de la mamă, însă după aproximativ șase săptămâni, anticorpii încep să dispară, iar organismul acestora este lipsit de apărare în fața bolilor. La această vârstă, este momentul ideal de a începe procesul de deparazitare și vaccinare a animalului tău de companie.
La naștere, câinii se bazează exclusiv pe anticorpii primiți prin laptele matern pentru a-i proteja împotriva unor microorganisme dăunătoare, dar pe măsură ce cresc este nevoie să îi ajutăm să își construiască un sistem imunitar puternic. Protecția de la naștere scade în timp, câinii devenind vulnerabili la bolile infecțioase. Vaccinurile necesare, administrate la vârsta potrivită, te vor ajuta să protejezi câinele de aceste boli sau infecții.
Care este schema de vaccinare obligatorie pentru câini
Ca și în cazul vaccinurilor pentru oameni, cele pentru câini conțin o doză foarte mică de virusuri și bacterii cu structură modificată, astfel încât respectivele particule inofensive generează un răspuns imun în urma vaccinării. Acest lucru stimulează mecanismele naturale de protecție ale câinelui și contribuie la consolidarea sistemului imunitar. Din păcate, această protecție nu se menține pe întreaga durată de viață a animalului, ci se diminuează în timp, așa că este necesară și administrarea unei doze de rapel. Nu toate vaccinurile necesită doze de rapel, iar medicul veterinar va stabili schema corectă de vaccinare pe care trebuie să o urmezi. Anumite vaccinuri se repetă anual, așa că va trebui, de exemplu, să incluzi în schema anuală de vaccinare și un vaccin antirabic.
Schema de vaccinare începe de la vârsta de șase săptămâni, imediat după prima deparazitare internă. Acest vaccin are rolul de a imuniza câinele împotriva parvovirozei și jigodiei, două boli care pot fi fatale pentru câini. Este important ca vaccinarea să fie făcută pe un animal sănătos, pentru a ne asigura că va avea efectul dorit.
Următorul vaccin se face peste încă două săptămâni, imediat după ce cățelul este imunizat cu primul vaccin. La această vârstă, este momentul propice să dezvolte anticorpi pentru leptospiroză și alte afecțiuni la nivelul sistemului respirator.
Al treilea vaccin este cel polivalent cu antirabic, împotriva turbării. Este important ca vaccinul să aibă toate cele șase valențe, pentru ca animalul să fie complet protejat împotriva bolilor. Vaccinul antirabic pentru câini este inclus în schema de vaccinare inițială a câinilor și se repetă anual, obligatoriu. Vaccinarea antirabică este un mod de a proteja câinele împotriva bolii, precum și pe cei din jur, în cazul în care câinele mușcă o persoană.
Până la încheierea schemei de vaccinare, puii trebuie să fie feriți de contactul cu alți câini. La 14 zile după ultimul vaccin, completat cu deparazitarea externă, câinele poate ieși afară și se poate juca cu alți câini.
Cum construiești sistemul imunitar al câinilor
Menținerea sistemului imunitar al animalului în stare optimă este esențială pentru ca acesta să se bucure de o bună calitate a vieții.
Alimentația este un factor determinant pentru sănătatea câinelui și pentru buna funcționare a sistemului imunitar al câinelui. În cazul în care celulele albe din sânge nu au nutrienții necesari pentru a funcționa, acestea nu vor putea proteja organismul în mod eficient. De aceea, este important să asigurăm câinelui o nutriție echilibrată, care să conțină toate mineralele și vitaminele de care acesta are nevoie pentru a se dezvolta sănătos și armonios.
Schema de vaccinare obligatorie la câini este esențială pentru o stare bună de sănătate și pentru consolidarea sistemului imunitar. Vaccinarea încă din primele săptămâni de viață și deparazitarea internă și externă sunt cele care luptă cu bolile infecțioase și previn apariția unor afecțiuni grave.
Este recomandată mișcarea zilnică pentru câine, atât pentru stimularea sistemului imunitar și pentru sănătatea oaselor și a mușchilor, cât și pentru ca acesta să își consume energia în mod natural. Stresul la câini este o afecțiune care influențează direct sistemul imunitar. Corpul câinelui eliberează diferiți hormoni din receptorii celulelor albe din sânge și îi împiedică să recunoască și să lupte împotriva agenților patogeni. Plimbările fizice și exercițiile zilnice sunt esențiale pentru sănătatea fizică și mentală a câinelui.
Un câine sănătos este cel apărat de toate afecțiunile care îi pot afecta sănătatea pe termen lung și îi pot fi chiar fatale. Sistemul imunitar al câinelui tău îl protejează de boli, însă este important ca acesta să fie cu toate vaccinurile la zi, pentru a se putea bucura de libertate și o viață sănătoasă.
Sursa foto: Unsplash