x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Decoraţii cu specific pascal

Decoraţii cu specific pascal

19 Apr 2008   •   00:00

Cele două mari sărbători din tradiţia noastră, Crăciunul şi Paştile, sînt motiv pentru creştinii români să îşi pregătească locuinţa de sărbătoare. Tradiţia de Crăciun este legată de împodobirea bradului, simbolul sărbătorii,  şi  dăruirea cadourilor, iar cea de Sfintele Paşti este dedicată pictării ouălelor şi aducerii de lumină.

Cele două mari sărbători din tradiţia noastră, Crăciunul şi Paştile, sînt motiv pentru creştinii români să îşi pregătească locuinţa de sărbătoare. Tradiţia de Crăciun este legată de împodobirea bradului, simbolul sărbătorii,  şi  dăruirea cadourilor, iar cea de Sfintele Paşti este dedicată pictării ouălelor şi aducerii de lumină.

 

 

Detalii semnificative

Tradiţia de Paşti este puţin mai variată. Masa este cel mai important element din decorarea locuinţei. Este locul unde se adună familia, prietenii sau rudele, pentru a sărbători Învierea Domnului. Pentru un decor impecabil, masa este acoperită cu o faţă deosebită, cu imprimeu festiv, în culori vii şi vesele. Tacâmurile şi vesela sînt asortate cu şerveţelele, cu suportul de ouă şi cu aranjamentele de pe masă. Nu pot lipsi de pe masă vaza cu flori naturale şi coşul festiv cu ouă roşii. De asemenea, se pot realiza huse pentru scaune din ţesătură cu acelaşi imprimeu cu cel al feţei de masă şi cel al draperiilor. Imprimeul trebuie să fie simplu: ouă, iepuraşi, flori, lumânări, toate în spiritul Paştilor.

Poziţionarea lumânării aduse de la biserică în noaptea Învierii este importantă, de cele mai multe ori fiind alăturată icoanei din living, unde mai sînt aduse coşul cu ouă roşii, flori proaspete şi un pahar cu vin sfinţit, la creştinii ortodocşi. De altfel, se pot răspândi prin întreaga casă lumânări roşii, care să rămână aprinse pe tot parcursul celor trei zile de Paşti.

 

Pentru copii puteţi realiza un decor din desenele animate. “Alice în ţara minunilor”, iepuraşii, puii, mieii sînt simbolurile cele mai utilizate şi mai apropiate de ideea de primăvară şi de sărbătoare.

Elementele naturale sînt şi ele binevenite: crenguţe de măr înflorit, buchete de flori, fructe proaspete, care împrospătează atmosfera.

Decorarea locuinţei poate să cuprindă diferite simboluri legate şi de venirea primăverii (faţă de masă cu imprimeu floral, perne decor cu broderie florală, boluri cu petale parfumate), care se pot păstra şi după trecerea zilelor festive.

 

 

Istoria

Ouăle roşii sînt tradiţie cunoscută din Sfînta Biblie. Faţă de celelalte sărbători împrumutate, ca Sfântul Valentin şi Halloween, Sărbătoarea Paştilor are o tradiţie veche de peste 2.000 de ani, acceptată unanim de clerici.

După răstignirea lui Iisus pe cruce, la picioarele Lui a fost pus un coş cu ouă peste care a picurat Sângele Sfânt. De aici şi tradiţia vopsirii ouălor roşii, obicei caracteristic tuturor religiilor şi naţionalităţilor.

 

În partea de nord a României sînt realizate ouă de­corate cu mărgele. Modelele sînt complexe, soli­citând muncă îndelungată. Rezultatul însă este spectaculos şi, în afara ţării, ele sînt recunoscute ca adevărate opere de artă.

 

 

Uneltele folosite

Materialele de confecţionat coşuleţele sînt de obicei textile, pînză şi cînepă, iar pentru ouă se folosesc lemnul şi coaja de ouă uscată în prealabil. Decoraţiunile sînt realizate din cera­mi­că pictată, şi faţa de masă este întotdeauna din pînză cu imprimeuri. Dacă aveţi puţin loc în grădină sau pe terasa apartamentului, puteţi începe cu cîteva ghivece cu flori de pri­măvară. Ghioceii, zambilele, narcisele cumpărate de la florărie vor aduce prospeţime şi vor înviora locuinţa. Puteţi să pozi­ţio­naţi obiecte din ceramică cu diferite mesaje de bun venit: un iepuraş, un coş de picnic, o stropitoare, un coş cu pui de găină, acestea fiind şi semne ale ospitalităţii şi prieteniei. Uşa poate fi şi ea decorată cu o coroniţă împletită din crenguţe na­turale cu ornamente din ceramică: ouă, iepuraşi, păsări şi flori. Un alt decor, semn al prosperităţii şi venirii primăverii, poate fi realizat din dispunerea în holul de la intrare a unor săculeţe din rafie cu diferite seminţe, grăunţe, un cofer cu ulei de măsline şi un coş cu fructe proaspete. Sînt semne de belşug al locuinţei, de bunăstare şi înflorire. Combinaţia de culori cea mai cunoscută este alb (pentru faţa de masă, flori) şi roşu (la ouă, lumânări, şerveţele, coşuleţe, ghirlande). Albul este preferat, pentru că emană lumină, valoarea lui simbolică fiind legată de o nouă viaţă sau un nou început. Culoarea roşie este culoarea jertfei, simbolul acestei sărbători.

×
Subiecte în articol: flori ouă sînt idei pentru casa ta