x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Inspiraţie în amenajarea grădinii

Inspiraţie în amenajarea grădinii

19 Apr 2008   •   00:00

Vă gîndiţi să mai adăugaţi cîte ceva în grădină ca să fie mai frumoasă? Ştiam noi. Iată şi cîteva pro­puneri care sperăm să vă ajute să transformaţi propria grădină într-o atracţie permanentă şi care să vă asigure momente de neuitat.

Vă gîndiţi să mai adăugaţi cîte ceva în grădină ca să fie mai frumoasă? Ştiam noi. Iată şi cîteva pro­puneri care sperăm să vă ajute să transformaţi propria grădină într-o atracţie permanentă şi care să vă asigure momente de neuitat.

 

 

Decor surpriză

În orice grădină sînt şi locuri mai sărace din punct de vedere estetic. Un zid vechi, un loc în care a fost depozitat ceva şi nu v-aţi putut ocupa de el, o zonă în care unele plan­te nu s-au dezvoltat corespunzător... Dacă pentru zidurile inestetice nu vreţi să apelaţi la plante căţărătoare aveţi varianta “tablou”. Adică să încropiţi un fel de tablou din nuiele împletite, eventual decorate cu flori artificiale şi fixa­te pe o ramă. Este un aranjament accesibil, care schimbă aspectul trist al zidului şi care nu necesită cine ştie ce îngrijire. În acelaşi mod puteţi să încropiţi un fel de arcadă şi s-o plasaţi în grădină acolo unde consideraţi că este necesar.

 

De asemenea, vasele decorative, fie ele ceramice, din piatră sau metal, sunt din nou la modă. Singura condiţie este să nu abuzaţi de aceste elemente. Buturugile rămase în urma tăierii unor copaci pot fi folosite cu succes în diferite amenajări. În timp însă, e posibil ca ele să se deterioreze, aşa că, dacă vă sînt la îndemînă, aplicaţi la suprafaţa lor un strat protector de lac special sau ceară. 

 

Elemente vitale

Dacă aveţi în grădină o sursă naturală de apă vă puteţi considera norocoşi, pentru că aveţi prilejul unor amenajări deosebite. Puteţi să realizaţi în locul de odihnă o mică fîntînă arteziană sau un curs de apă care în zilele toride de vară să aducă un pic de răcoare. Sau puteţi să încropiţi o cascadă şi de jur împrejurul ei să aduceţi pietre, butu­rugi şi plante. Însă nu orice fel de plante. O să fiţi surprinşi să vedeţi Achilea dezvoltîndu-se de minune lîngă apă. Îi place solul nisipos şi bine drenat dar necesită expuneri însorite, aşa încît umiditatea să nu stagneze vreodată la rădăcina ei.

 

De fapt, ea se descurcă şi în caz de uscăciune aşa că dacă traversaţi perioade secetoase, să nu vă faceţi probleme în privinţa ei. Mai toate grădinile moderne au la bază formele geometrice sau mai bine zis o combinaţie fantezistă a acestora. Ele dau forţă grădinii şi ajută la structurarea ei. Ba chiar decid într-un fel sau altul şi ce plante se vor utiliza. Însă ce e prea mult strică. Aveţi mereu grijă la proporţii şi ponderi, pentru că echilibrul elementelor este cel care dă farmec.

×
Subiecte în articol: mereu verde